Εντός κυπριακής ΑΟΖ το «Barbaros»

Αρνητική εξέλιξη λέει η Κομισιόν * Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2020 9:59

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Εντός κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros». Το ερευνητικό πλοίο συνοδεύουν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα δεύτερο υποστηρικτικό πλοίο.


Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το «Barbaros» εισήλθε σε περιοχή την οποία είχε δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία με NAVTEX. Η περιοχή αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει antinavtex, η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.
Δενδιας: Καταφωρη παραβιαση
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα.
Ερντογαν: Θα προστατευσουμε τα δικαιωματά μας
Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε να προκαλεί, δηλώνοντας: «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν ήδη για σκοπούς «έρευνας» στη συγκεκριμένη περιοχή από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, έχοντας καλύψει ολόκληρη την περιοχή.
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας navtex από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες Ανατολικά της Κύπρου», ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνο-Κυπριακή και την Τουρκο-Κυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».
Επίσης, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».
Ο ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ
Στα εθνικά θέμα αντιδράσαμε «με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας, κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας που βρέθηκαν στο πλευρό μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται όμως συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass