«Κατηγορώ» για δασικούς χάρτες

Από οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις που μιλούν για «απαράδεκτη οπισθοδρόμηση» στην προστασία της δασικής γης

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2020 9:28

ΑΘΗΝΑ
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η WWF, η Greenpeace και ο Αρκτούρος, σχετικά με την υπουργική απόφαση για τους δασικούς χάρτες. Υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνονται οι χειρότερες ανησυχίες τους,

αναφορικά με την προστασία της ελληνικής φύσης. Ειδικά για τους δασικούς χάρτες, υπογραμμίζουν πως αίρεται αναδρομικά η αποδεικτική ισχύ όλων ανεξαιρέτως των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, με αποτέλεσμα:
την απομείωση της προστασίας της δασικής γης, την επ’ αόριστον καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του δασολογίου, την πρόκληση σοβαρού πλήγματος στην ασφάλεια δικαίου και την ισονομία. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τόσο η σχετική ρύθμιση του ν. 4685/2020, όσο και η ίδια η υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη «καταβαραθρώνουν το κύρος των δασικών χαρτών», εισάγοντας εκ των υστέρων έναν «ευρύτατο και ασαφή» κύκλο πράξεων εξαίρεσης περιοχών, «χωρίς μάλιστα καμία πρόνοια ελέγχου της νομιμότητάς τους». «Έρχεται δηλαδή η πολιτεία, με μια απλή υπουργική απόφαση, να αναιρέσει ήδη κυρωμένους χάρτες, εισάγοντας ως κατηγορίες εξαιρέσεων πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας ή με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όπως με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας», τονίζουν.
ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Οι οργανώσεις διαμαρτύρονται και για σχετική διάταξη του άρθρου 49 του ν. 4685/2020, που κατά τις ίδιες πλήττει σοβαρά το κύρος των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων και τη σοβαρότητα της όλης διαδικασίας, καθώς προβλέπεται ότι στην περίπτωση που στο τέλος κάθε μήνα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση εκατό (100) υποθέσεων, δεν θα καταβάλλεται αποζημίωση στα μέλη της ΕΠ.Ε.Α. «Μπορεί εύλογα να φανταστεί κάποιος με πόση βιασύνη θα εξεταστούν υποθέσεις περίπλοκες και δύσκολες, ειδικά σε περιοχές βεβαρημένες με αυθαίρετες εγκαταστάσεις ή μίξη χρήσεων γης», σχολιάζουν.
«Δεν έχουμε απλώς εξαίρεση ορισμένων τμημάτων (επιπρόσθετες κατηγορίες αποφάσεις παραχώρησης και οικιστικές πυκνώσεις) από τους δασικούς χάρτες, αλλά άρση της αποδεικτικής ισχύος όλων των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, και μάλιστα αναδρομικά, είτε θίγονται από αντιρρήσεις είτε όχι», προσθέτουν. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το υπουργείο να καταργήσει το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 και την υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956, τα οποία θεωρούν αντισυνταγματικά, και να προωθήσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις το έργο της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και του δασολογίου. «Η πανδημία αναδεικνύει περίτρανα τη σύνδεση υγιούς φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη υγεία, ενώ είναι πλέον επιστημονικά αναμφισβήτητο ότι τα ζωντανά φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην κλιματική αλλαγή. Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να θέσει επιτέλους την προστασία των οικοσυστημάτων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ως εθνικό συμφέρον και ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις:
Αρκτούρος Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης Εταιρεία Προστασίας, Πρεσπών Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass