Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε όσους δεν κλείνουν τα μεσάνυχτα

Νέα έκρηξη κρουσμάτων - Απογευματινά …μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 9:55

ΑΘΗΝΑ
Διευκρινίσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


Από τις 16/08 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα. Οπως είπε, από τις 16 Αυγούστου όσοι μπαίνουν στη χώρα από την Αλβανία θα μπαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα. Από τις 17/08 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι Ελληνες πολίτες και οι έχοντες άδειες διαμονής. Να σημειωθεί πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
Οπως διευκρίνισε, η υποχρέωση για προσκόμιση τεστ δεν ισχύει για παιδιά μέχρι 10 ετών.
Αναστέλλονται κάθε δημόσια εκδήλωση με ορθίους, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. Οπου υπάρχουν παραστάσεις με καθήμενους συνεχίζονται, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο στις 12 τη νύχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από χθες τη νύχτα, διευκρίνισε ότι το κατέβασμα των ρολών αφορά τις εξής επιχειρήσεις εστίασης, διάθεσης ποτών, τροφοδοσίας, κέτερινγκ, εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις, π.χ. για γάμους και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Εξαιρούνται τα ντελίβερι και το take away, που δεν αφορά ποτά.
Στους παραβάτες θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης «λουκέτο» για 20 ημέρες.
Επίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχόμενους στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στη χώρα μας.
Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης από όλους των ατομικών μέτρων προστασίας για να μην έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.

 

ΕΚΡΗΞΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Εν τω μεταξύ νέα αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 196 νέα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Αττική με 82 κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η Θεσσαλονίκη με 42 το τελευταίο 24ωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα
Τα 196 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας.
Την ίδια στιγμή, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι κατά δύο σε σχέση με τη Δευτέρα και πλέον ννοσηλευόνται 26 άτομα.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οκτώ (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
Τρόπο προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία αναζητούν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης μετά την επιβολή νέου μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από χθες μέχρι τις 23/8, το οποίο απαγορεύει στα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με το thestival.gr, ένα από τα νυχτερινά κέντρα που προχωρά σε αλλαγή  προγράμματος λόγω των μέτρων είναι το «Οραμα» στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζεται ο δημοφιλής καλλιτέχνης Νίκος Βέρτης.
Οπως έγινε γνωστό και επιβεβαίωσε το κέντρο διασκέδασης , το κατάστημα θα λειτουργεί πλέον από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε και να ικανοποιήσει το κοινό του αλλά και να τηρήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.
Οσοι έχουν κάνει ήδη τις κρατήσεις τους ενημερώνονται ότι θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο στις 19:30, καθώς μισή ώρα αργότερα αρχίζει το πρόγραμμα. Οσοι επιθυμούν να κάνουν νέες κρατήσεις λαμβάνουν ενημέρωση για τις αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Νίκος Βέρτης θα ανεβαίνει στην πίστα στις 21:30.