Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα ζητάει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Για την τουρκική προκλητικότητα - Συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας στο Πεντάγωνο το βράδυ - Σε πυκνή διάταξη στην περιοχή ο Στόλος, σε ετοιμότητα όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας και ο στρατός ξηράς - Σε πορεία προς τα νοτιοανατολικά το Oruc Reis

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 12:41

ΑΘΗΝΑ
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.), υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας, που διήρκεσε τρεις ώρες, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το Συμβούλιο Αμυνας αναφέρει: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, το οποίο συνήλθε απόψε, Τρίτη 11 Αυγούστου 2020. Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.
Λίγες ωρες νωρίτερα , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΡΕΙΑ
Eν τω μεταξύ μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα τουρκικά πλοία φαίνεται να ακολουθούν πορεία προς νότο και συγκεκριμένα νοτιανατολικά στις 171 μοίρες.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες.
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Μάλιστα, η εν λόγω αλλαγή πορείας φαίνεται και στην ιστοσελίδα Marinetraffic.com.  
Ακόμα, σύμφωνα με το MEGA, ακόμα και αν το Oruc Reis χρησιμοποιεί τα ηχοβολιστικά του καλώδια τα στοιχεία που συλλέγει είναι άχρηστα, καθώς ο ήχος από τα πλοία που βρίσκονται γύρω του, δε επιτρέπουν τη συλλογή στοιχείων.

 

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο Α/ΓΕΕΘΑ
Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε xθές στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις των Τούρκων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αθήνα παραμένει σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με αξιωματούχους από την ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή και αποτρεπτική ετοιμότητα. Μάλιστα, η Αθήνα εκπέμπει το μήνυμα πως «επιλέγουμε τη διπλωματία, δεν θα δείξουμε όμως ανοχή».

 

ΣΕ ΠΥΚΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Ο ΣΤΟΛΟΣ
Ο ελληνικός στόλος είναι σε πυκνή διάταξη στην περιοχή και παρακολουθεί
Από την πρώτη στιγμή πάντως που η τουρκική πλευρά έβαλε πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και σε πυκνή διάταξη στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται από προχθες κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, και πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά σε διάταξη, σε καίρια σημεία.
Μάλιστα, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως το τουρκικό πλοίο είχε ρίξει καλώδια στη θάλασσα, τα ελληνικά πολεμικά πλοία κάθε 15 λεπτά καλούν μέσω «hailing» τον Τούρκο πλοίαρχο του «Oruc Reis» να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο στρατός ξηράς.