Μέτωπο με Γαλλία-Ισραήλ, πιο κοντά οι υπογραφές με Κάιρο

Ο Μακρόν κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει τις έρευνες - Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Ισραηλινό πρέσβη - Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό - Τι είπαν Δένδιας με τον υπ. Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ανησυχεί και καλεί σε διμερή διάλογο το Βερολίνο

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2020 13:53

ΠΑΡΙΣΙ
Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.


Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος σημείωσε μάλιστα ότι οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας  προκαλούν εντάσεις. «Αυτά πρέπει να τελειώνουν προκειμένου να επιτραπεί ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα.
Η ηχηρή παρέμβαση Μακρόν έγινε μετά την μεγάλη διπλωματική αντεπίθεση που ξεκίνησε σήμερα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ-ΣΙΣΙ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El Sisi. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Sisi συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Διμερή θέματα και η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προγραμματισμένης συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το μεσημέρι, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κ. Παναγιωτόπουλος και Αμράνι συζήτησαν «τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισραηλινός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της χώρας του, με την οποία εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της, όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

 

ΜΕ Η.Α.Ε
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε ο Νίκος Δένδιας.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan). Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η τουρκική παραβατικότητα. Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Γεμάτη ανησυχία» παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών. «Αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία και το είπα και τη Δευτέρα. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου. Περαιτέρω πληροφορίες για αυτό δεν έχω για σας (…) Δεν θα ήθελα να διατυπώσω θέση για αυτή την συμφωνία. Από τη σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης», περιορίστηκε να δηλώσει.
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εξήγησε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε σε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στην οποία, όπως είπε, θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και στον Λίβανο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δράση του τουρκικού σκάφους είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να επαναλάβω ό,τι είπα ήδη την Δευτέρα: Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με ανησυχία. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να μπουν σε διάλογο για να λύσουν τα ανοιχτά, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass