Σκηνές για 5000, επέστρεψαν 500

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 9:00

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, έξι μέρες μετά

την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας αφήνοντας στο δρόμο σχεδόν 13.000 πρόσφυγες, με το πρόβλημα να μην έχει ακόμη λυθεί.
Επί έξι μέρες, πρόσφυγες και μετανάστες όλων των ηλικιών, κατέκλυσαν τους δρόμους του νησιού, και κοιμόντουσαν στις γωνιές τους. Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες στο παλαιό σκοπευτήριο του Καρά Τεπέ, όπου αναμένεται να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής, μόνο 500 άτομα έχουν δεχθεί να μεταβούν στην υπό διαμόρφωση δομή φιλοξενίας, κι αυτό, διότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μια ομάδα Αφγανών, πιέζει και απειλεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να μη δεχθούν να εγκατασταθούν στη νέα δομή, ώστε να οδηγηθούν στην ενδοχώρα και ενδεχομένως στο εξωτερικό.
Την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τον νέο χώρο υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ περιέγραψε στον «ΘΕΜΑ 104,6» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε «σταδιακά μια δραματική εξέλιξη ομαλοποιείται. Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Έχουν μπει όλες οι δομές διοίκησης κι ιατρικής αντιμετώπισης».
Σημείωσε, όμως, ότι «το πρόβλημά μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτούς η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν τη μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη».
«Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι το να βάζεις φωτιά παίρνει και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη». «Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος. Για να τους πείσει να πάνε στη νέα δομή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαμήνυσε από τη Λέσβο ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή». Με τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε την ύπαρξη Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass