«Στην κόλαση κι εγώ φωτιά θα έβαζα…»

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΛΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 9:19

ΑΘΗΝΑ
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λιάκου εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να διαγράψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ επισημαίνει ότι «μπορεί να έγιναν συνολικά 40 ανακοινώσεις, δηλώσεις και ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δεν βρήκαν μια λέξη να ψελλίσουν για τη σύλληψη των μεταναστών που την έβαλαν. Αυτή την αφωνία ήρθε να καλύψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος. Η απαράδεκτη αυτή δήλωση είναι χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που εξηγεί την εγκληματική διαχείριση και τη δημιουργία στη Μόρια του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το 2018».
Και η ΝΔ καταλήγει:
«Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές του πως αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όσο ο κ. Λιάκος δεν διαγράφεται, οι χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή σε τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί ντροπή για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Και φυσικά καθιστά το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος».

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤ. ΛΙΑΚΟΣ
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Facebook ότι:
«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοϊδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον».
Στην ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία ζητά τη διαγραφή του Αντώνη Λιάκου από τον Αλ. Τσίπρα απαντά με δήλωσή του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτησή μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα «κάψτε τη Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα», δηλώνει ο Α. Λιάκος, εξηγώντας ότι «θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση». «Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες», καταλήγει ο ίδιος.

 

Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Λιάκος αναφέρεται σε δήλωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη:
«Ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στο σχόλιο μου ως εξής (αποφεύγοντας να παραθέσει ολόκληρη τη σύντομη ανάρτησή μου, για να κάνει πειστικότερη τη δική του παρανάγνωση):
«Απάντηση στην ανάρτηση του καθηγητή Α. Λιάκου
Το κάψιμο της #Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορονοϊού. Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους.
Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: «...κι εγώ φωτιά θα έβαζα» του καθ. Λιάκου (ΣΥΡΙΖΑ)».
Η απάντηση του Λιάκου:
Ο ίδιος κατόρθωσε να συρρικνώσει μία υπόθεση που απασχόλησε και συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, με πρωτοσέλιδα στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, σε υπόθεση Σέρλοκ Χολμς. Σε υπόθεση ασφάλειας. Αλλά οι συνθήκες ασφάλειας δεν είναι μονοδιάστατες.
Προϋποθέτουν σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για τη χορήγηση ασύλου, προϋποθέτουν τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ, πάντως όχι της υπαρκτής κόλασης στη Μόρια.
Προϋποθέτουν δηλαδή μερικές από τις αυτονόητες, αλλά ξεχασμένες αρχές του πολιτισμού. Αυτά εμποδίζουν τους ανθρώπους από απονενοημένες πράξεις διαμαρτυρίας. Δυστυχώς ο μονοδιάστατος αστυνομικός ζηλωτισμός επικαλείται στα λόγια τη λογική ενώ δημιουργεί στην πράξη ανορθολογισμό. Για το χάος που δημιουργήθηκε στη Μόρια, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης εχει περισσότερες ευθύνες από τα μειράκια που συνέλαβε.
Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να μπολιάσουν μια οικονομία η οποία γερνάει και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Έτσι φυσικά μπορούμε να συζητήσουμε και για το πώς οι πρόσφυγες μπορεί να απορροφηθούν στη χώρα μας, για το πού πρέπει να πάνε και πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες».
Ευπρόσδεκτη δήλωση, αρκεί να απευθυνθεί και στο κομματικό ακροατήριο, που τρέφεται με λόγους μίσους. Αλλά το βασικό ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο, με ποιους κανόνες, θα υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση; Κι επειδή η εκπαίδευση είναι από τους σημαντικότερους μοχλούς ενσωμάτωσης των νέων πληθυσμών, και εμείς θα βοηθήσουμε. Αυτά περιμένει η κοινωνία και όχι τη δημιουργία ηθικού πανικού στην οποία συχνά-πυκνά ο κ. Χρυσοχοΐδης επιδίδεται.
Τέλος ως προς τους νεαρούς κρατούμενους η οργάνωση της νομικής τους υπεράσπισης, επαναλαμβάνω ότι πρωτεύει και επείγει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass