Η κλιματική αλλαγή δεν έχει σύνορα

*Δεν είναι μόνο οι υπό ανάπτυξη χώρες που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και οι βιομηχανικές * ΜΚΟ μέτρησε 495.000 νεκρούς και υπολόγισε 3,2 τρισ. ευρώ ζημιές τα τελευταία 20 χρόνια

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2020 9:10

Στην τελευταία διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που έγινε στη Μαδρίτη -τη γνωστή ως COP25- η ΜΚΟ Germanwatch παρουσίασε στους συνέδρους τα συμπεράσματα έκθεσής της που ποινικοβάλλουν τις βιομηχανικές χώρες.


Γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πλήττουν μόνο χώρες υπό ανάπτυξη, αλλά και άκρως ανεπτυγμένες.
Για παράδειγμα, το 2018 η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Γερμανία, ήταν ανάμεσα στις 3 πρώτες χώρες που έπληξαν ο καύσωνας, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, όπως καταγράφεται στον Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου της Germanwatch.
Οι Φιλιππίνες μαζί με άλλες υπό ανάπτυξη χώρες χτυπήθηκαν πέρυσι κυρίως από τον τυφώνα Μανγκούτ, τον τυφώνα της χρονιάς, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές. Αλλά και στην Ιαπωνία ένας άλλος τυφώνας προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.
Θερμοκρασίες ρεκόρ μετρήθηκαν και στη Γερμανία. Το 2018 ήταν η πιο ζεστή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετεωρολογικές μετρήσεις στη χώρα. «Το κύμα καύσωνα προκάλεσε πάνω από 1.200 νεκρούς», λέει η Λάουρα Σέφερ, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Κυρίως οι καταιγίδες όμως προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 5 δισ. δολαρίων». Σύμφωνα με την Germanwatch τα κύματα καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής γίνονται συχνότερα και πιο δυνατά. Στην Ευρώπη μάλιστα δέκα με εκατό φορές πιο συχνά απ’ ό,τι πριν από έναν αιώνα.
Αλλά βεβαίως τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες. Τα περασμένα 20 χρόνια, 7 από τις 20 χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή ανήκουν σ’ αυτήν την ομάδα. Μεταξύ αυτών είναι το Πακιστάν, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ, η Αϊτή και οι Φιλιππίνες. Η έκθεση της ΜΚΟ είναι αποκαλυπτική.

Ο ρυπαινων πληρώνει
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες που η οργάνωση κάνει μετρήσεις καταγράφηκαν 12.000 περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων με πάνω από 495.000 νεκρούς. Η οικονομική ζημιά υπολογίστηκε σε 3,2 τρισ. ευρώ. Είναι οικονομικά μεγέθη που οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Θα πρέπει να τους δοθεί βοήθεια, και γι’ αυτό γίνεται καυγάς στη Μαδρίτη. «Ελπίζουμε με την έκθεσή μας να γίνει πιο σαφές ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα από αυτήν την κατάσταση, θα τύχουν στήριξης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των απωλειών και των ζημιών». Διαπιστώνουμε ότι η επιστημονική βάση γίνεται όλο και καλύτερη και μας επιτρέπει να πούμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή» τονίζει η Λάουρα Σέφερ. «Που σημαίνει ότι η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα χειροτερεύει με την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό το φορτίο δεν θα πρέπει να το σηκώνουν εκείνες οι χώρες που συμβάλλουν ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass