Ο κορoνοϊός ξαναφέρνει τη Δημοτική Αστυνομία

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ - ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΗΣΑΜΕ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2020 11:36

ΑΘΗΝΑ
Την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους δήμους προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8.


Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι μέσα από έναν ταχύρρυθμο διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη τη χώρα, θα οριστεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και ο τρόπος που θα επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία «για να είναι ισχυρή και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης που σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και ευρύτερα το πλαίσιο ασφάλειας στις γειτονιές».
Ο υπουργός τόνισε πως κατά την «πρώτη φάση του κορονοϊού αποδείχτηκε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, πολύ λίγοι δήμοι έχουν επαρκή αστυνομία. Όλο το βάρος ή το μεγάλο βάρος του ελέγχου των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού πέφτει πάνω στην ΕΛ.ΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα που θα μπορούσε να εκπληρώσει η Δημοτική Αστυνομία. Και η Ελληνική Αστυνομία νομίζω ότι έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσεων απέναντι στο έγκλημα. Επομένως, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκαίο να επανιδρυθεί παντού, να καλύπτει το σύνολο των δήμων της χώρας».

 

ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΚΕΔΕ
Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ αναφέρει:
«H επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους της χώρας είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με αποφάσεις πρόσφατων Συνεδρίων της, έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους της χώρας.
Η επανασύσταση αυτή, καθώς και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες κι ευθύνες της, που σίγουρα ξεπερνούν τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της ΚΕΔΕ, των Δήμων και του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η ΚΕΔΕ έχει επεξεργασμένες θέσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσει, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουμε ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων μας».

 

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΘΕΙ
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε σχετικά:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ... θα «επανασυστήσει» τη Δημοτική Αστυνομία που είχε επανασυστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.
Η, εκ των υστέρων, ανακάλυψη της σημασίας και της αναγκαιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, διακρίνεται για τον βαθιά αυτοκριτικό χαρακτήρα της και αντικειμενικά συνιστά έμμεσο πολιτικό “χαστούκι” προς τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος το 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάργησε τη Δημοτική Αστυνομία μέσα σε μια νύχτα, υπηρετώντας μνημονιακές επιταγές.
Βεβαίως, ο κ. Θεοδωρικάκος, μίλησε σήμερα για την επανασύσταση μιας υπηρεσίας η οποία ήδη έχει επανασυσταθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από το 2015 και έπειτα, με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε αδικίες και αναβάθμισε τις συνθήκες εργασίας των δημοτικών αστυνομικών.
Σε κάθε περίπτωση, εάν το υπουργείο Εσωτερικών προωθήσει τελικά κάποιας μορφής παρέμβαση, είναι προφανές ότι οι όροι λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί παρά να υπηρετούν με απόλυτο τρόπο το ευρύτερο πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass