Υγειονομικές «βόμβες» σε στεριά και θάλασσα…

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ, 12 ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2020 14:04

ΑΘΗΝΑ
Για επιδημία κορονοϊού στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, που αφορά έναν ευάλωτο πληθυσμό μεταναστών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Λακωνία, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο και τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου (φωτ.).


Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν από ένα ήδη υπάρχον πρόγραμμα δράσης στην περιοχή, που συντονίζει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου και ο ΕΟΔΥ και αφορά την ανίχνευση ελονοσίας, η οποία πραγματοποιείται μέσω διερεύνησης εμπυρέτων ώστε να μην χάνουν περιστατικά ελονοσίας. «Είναι ευτύχημα ότι βρέθηκε ο ιός -ελπίζουμε πολύ σύντομα- και θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περιοχή», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις για διάγνωση, περαιτέρω ανίχνευση περιστατικών, απομόνωση των θετικών και καραντίνα των επαφών τους».
Τα θετικά στον κορονοϊό κρούσματα, θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Λακωνία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται ο έλεγχος όλων των μεταναστών και όλης της κοινότητας.
Ερωτηθείς αν εξετάζεται τοπικό lockdown, απάντησε ότι «εξετάζεται αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε».
Στο ερώτημα αν θα γίνουν τεστ στους κατοίκους, είπε ότι «εφόσον τελειώσουν όλα τα τεστ στην κοινότητα των μεταναστών, θα συνεχίσουμε με όσες έχουν ανιχνευθεί ως στενές επαφές, είτε διάφορες άλλες συναλλαγές».
«Προσπαθήσαμε και είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι μετανάστες, άρα έχουμε και τα σπίτια, ξέρουμε ποιοι μένουν σε κάθε σπίτι», σημείωσε ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της καλής συνεργασίας με τον πληθυσμό των μεταναστών, θα πετύχει το πρόγραμμα για τον έλεγχο του Covid-19.
«Τρεις μέρες έχουμε πει σε όλους τους εργάτες γης της περιοχής ότι δεν πάνε για δουλειά, μένουν στα σπίτια τους για να ελεγχθούν και ανάλογα τι κρούσματα θα βρουν, θα πάρουν οι αρμόδιοι φορείς τα μέτρα που χρειάζονται για την περιοχή, ώστε να μην επεκταθεί ο ιός», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν αυτή την περίοδο σε όλο τον Δήμο Ευρώτα περίπου 1.500 άτομα, (εργάτες γης) ενώ στην περιοχή της Γλυκόβρυσης του Αγίου Ιωάννη, που βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, είναι περίπου 300-350. Όπως είπε, σήμερα τελειώνει η ιχνηλάτηση σε όλους τους εργάτες γης στην περιοχή Γλυκόβρυση του Αγίου Ιωάννη.

 

ΣΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονταν να καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο «Mein Shiff 6» στο οποίο εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα κορονοϊού σε μέλη πληρώματος, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο.
Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.
Στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχει ήδη σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης λόγω των 12 κρουσμάτων και υπάρχει στενή συνεργασία με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα υπάρχουν καμπίνες ειδικά κατασκευασμένες με δικό τους εξαερισμό προκειμένου να μην μπορούν να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα μέρη του πλοίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Πειραιά θα επαναληφθούν τα τεστ στα δώδεκα μέλη του πληρώματος που βγήκαν θετικοί στην covid-19 ενώ αναμένεται να γίνουν τεστ και στο υπόλοιπο πλήρωμα, από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία για την επιβίβαση των επιβατών είχαν ακολουθηθεί αυστηρά τα πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι είχαν τεστ pcr αρνητικό για 72 ώρες, ενώ κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν αποβιβάστηκε από το πλοίο.
*Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών.

 

269 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Διακόσια εξήντα εννέα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass