ΣΥΡΙΖΑ : Αναδίπλωση Τσίπρα για τη σύσταση πειθαρχικού οργάνου

Κομβικός ο ρόλος Τζανακόπουλου-Γεροβασίλη * Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2020 9:15

Να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξε επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στη σκιά της έντασης των προηγούμενων ημερών με επίκεντρο και τα όσα είπε το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και υπήρξε κίνηση καλής θέλησης από τον πρώην Πρωθυπουργό με στόχο την αποκλιμάκωση.


Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να πάρει πίσω την απόφασή του για τη σύσταση πειθαρχικού οργάνου, το οποίο είχε εγκριθεί και από το τελευταίο συνέδριο με συγκεκριμένη σύνθεση, και προέκρινε την θεσμοθέτηση επιτροπή δεοντολογίας. Με αυτή την απόφαση, και ενώ είχαν καταγραφεί πολλές ενστάσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας ευελπιστεί να περιοριστεί η ένταση και να κοπάσει η κριτική, ότι δεν χρειάζονται πειθαρχικά μέτρα.
Τελικά ο Αλ. Τσίπρας προτίμησε να αναδιπλωθεί, καθώς είχε υπάρξει σειρά ενστάσεων από κεντρικά και ιστορικά στελέχη, όπως π.χ. ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση -και έχουμε πάρει απόσταση- από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας».
Τελικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα για θέματα δεοντολογίας θα αποφασίζουν θεσμικά –τον τελικό λόγο θα έχει ο Αλ. Τσίπρας- η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δ. Τζανακόπουλος και οι οποίοι θα ασχολούνται με τις υποθέσεις βουλευτές που βγαίνουν εκτός γραμμής.
Στη συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες επιβεβαιώθηκε η κλασική ρήση, ότι μετά από μια καταιγίδα υπάρχει νηνεμία και το κλίμα ήταν σχετικά καλό, αν και η καχυποψία υπάρχει και είναι εμφανές ότι υφίσταται έλλειμμα εμπιστοσύνης.
Η απoφαση του Πολιτικοy Συμβουλiου
Σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, «η φθορά της κυβέρνησης, η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οι κοινωνικοί αγώνες που αναπτύσσονται αποτελούν επιπρόσθετους λόγους για να διαφυλάξουμε την ενιαία έκφραση και υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων». Επ’ αυτού επισημάνθηκε ότι «οι κοινοί κανόνες και οι σαφείς διαδικασίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτό το σκοπό» και τονίστηκε πως, «αυτό το πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές μας αποφάσεις πρέπει να τηρείται από όλους/ες ενώ την σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων αναλαμβάνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».
Παράλληλα, αποφασίστηκε, ότι ταυτόχρονα και στον ίδιο ρυθμό με την πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση με την ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει τη διαδικασία της διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού. «Η αναγκαστική αναβολή του συνεδρίου λόγω της πανδημίας δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη αλλά αντίθετα ως ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση του στόχου της διεύρυνσης και ενοποίησης του φορέα μας με στόχο την ομαλή μετάβαση στο συνέδριο» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.
Στο πλαίσιο αυτό όλες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα κινηθούν εξωστρεφώς αναδεικνύοντας τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου. «Τα μέλη του κόμματος ιδιαιτέρως τα νέα, οι οργανώσεις μελών, οι νομαρχιακές επιτροπές και η ΚΕΑ πρέπει να αποχτήσουν σαφές περιεχόμενο δουλειάς με συγκεκριμένες χρεώσεις που θα προσδιοριστούν άμεσα» τονίστηκε.
Επίσης, όλες οι οργανώσεις του κόμματος θα προετοιμάσουν και θα ολοκληρώσουν νομαρχιακές συνδιασκέψεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 ώστε να συζητηθούν τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα αλλά και να προκύψουν νέες ενιαίες νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, ο οδικός χάρτης για τη διενέργεια των νομαρχιακών συνδιασκέψεων να εκπονηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου, της οργανωτικής γραμματείας και του οργανωτικού γραφείου και με μέριμνα για την ενισχυμένη εκπροσώπηση των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις συνδιασκέψεις αλλά και στα νέα όργανα που θα προκύψουν.
Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε, και αυτό καταγράφηκε στο κείμενο της απόφασης, ότι το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική είναι η φθορά της κυβέρνησης και η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει προοδευτικό και αριστερό πρόσημο. «Αυτό δεν συμβαίνει αυτόματα και μηχανικά, αλλά προϋποθέτει την δική μας πολιτική και κοινωνική εγρήγορση. Απαιτεί περαιτέρω προγραμματική επεξεργασία, πολιτική κοινοβουλευτική και κοινωνική αγωνιστική παρουσία και εξωστρέφεια» σημειώνεται στο κείμενο.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει βάλει τις βάσεις διαμόρφωσης του προγραμματικού οπλοστασίου για μια συνολική και στρατηγικού χαρακτήρα σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της, ενώ οι άξονες της στρατηγικής μας όπως παρουσιάστηκαν στην ΔΕΘ αποτελούν την αιχμή αυτής της δομικής αντιπαράθεσης η οποία δεν αφορά απλώς ζητήματα διαχείρισης αλλά συνολικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αξιολογεί τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται σε παιδεία, υγεία και πολιτισμό αλλά και τους ελπιδοφόρους αγώνες αμφισβήτησης και τα κινήματα, κυρίως της νεολαίας, απέναντι στην καταστολή, την ακροδεξιά, τον φασισμό και τις διακρίσεις ως εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος που θα αμφισβητεί στον πυρήνα της την κυβέρνηση της ΝΔ και τον συσχετισμό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.
Επ’ αυτού αποφασίστηκε να υπάρξει μαζική παρουσία και ενεργός συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία στο αντιφασιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στην κινητοποίηση της 7ης Οκτώβρη, ημέρα έκδοσης της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ το ενδιαφέρον είναι το κινηματικό στοιχείο που δίνεται έναντι της κυβέρνησης με την επισήμανση: «Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να αναπτυχθούν αγώνες για τη στήριξη του μισθού, την προστασία της εργασίας από την πολιτική απορρύθμισης αλλά και για την στήριξη των μικρομεσαίων εισοδημάτων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass