Δραματική αύξηση των κρουσμάτων

Εντοπίστηκαν 416 νέα και 5 άτομα κατέληξαν * Σταθερά στο κόκκινο η Αττική

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2020 9:30

Δραματική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 416, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, σημειώθηκαν 5 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 388. Σημειώνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτελεί δεύτερο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα, μετά τα 453 που καταγράφηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.
Από αυτά, 2.898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Από αυτούς, 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 17.444 κρούσματα, εκ των οποίων τα 5.379 είναι ενεργά.
Κατ’ οίκον ανάρρωσαν 9.793 συμπολίτες μας, ενώ εξιτήριο πήραν 1.893.
Επίσης, από 1η Ιουλίου – 27 Σεπτεμβρίου έχουν διενεργηθεί 569.212 τεστ.
Από αυτά, 430.186 έχουν γίνει σε αεροδρόμια, 26.879 σε λιμάνια και 112.147 σε χερσαία σύνορα.

ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΑ RAPID TESTS
Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τον κορονοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επιβεβαίωσε για μια ακόμη ημέρα πως τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, αφού 240 νέες μολύνσεις διαπιστώνονται στην Αττική. «Η Αττική εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και ειδικά στους ανθρώπους νεότερης ηλικίας» είπε και επανέλαβε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διεξαγωγή rapid test, με τελευταίο παράδειγμα την Πλατεία Κουμουνδούρου, όπου σε 514 ελέγχους βρέθηκαν 24 θετικά κρούσματα κορονοϊού. Ο καθηγητής σημείωσε πως την ίδια στρατηγική φαίνεται πως υιοθετεί και η παγκόσμια κοινότητα, ενώ τόνισε πως τα rapid test παρουσιάζουν ικανοποιητική αξιοπιστία, με τους ελέγχους αυτούς να υστερούν σε ποσοστό 5% με 8% συγκριτικά με τον μοριακό έλεγχο.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην έκτακτη ανάγκη στο κρουαζιερόπλοιο, σημειώνοντας πως και στον τελευταίο έλεγχο από το Αττικό Νοσοκομείο, όλοι οι εργαζόμενοι βγήκαν αρνητικοί στον κορονοϊό. Αντίστοιχα, και δείγματα από επιφάνειες στο πλοίο βγήκαν αρνητικές.
Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην εξέλιξη του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό της Pfizer. Ένα τύπου MRNA εμβόλιο, που αν καταφέρει να ολοκληρώσει την τρίτη φάση των δοκιμών μέσα στον Οκτώβριο, μπορεί να διαθέσει εμβόλια και μέσα στο 2020.

Δεν επιτρεπουν εφησυχασμο
Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε σύγκριση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως η Ολλανδία. Παρ' όλα αυτά, είπε, η αύξηση των νέων μολύνσεων και οι διασωληνωμένοι δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους ελέγχους του κρατικού μηχανισμού για την τήρηση των μέτρων ενάντια στη μετάδοση του κορονοϊού. Όπως είπε, από τα τέλη Αυγούστου σε 101 ελέγχους σε μονάδες υγείας διαπιστώθηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως έλεγχοι έγιναν και σε σχολεία, κατά τους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση, αναφορικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως από τα 123 σχολεία, όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα κορονοϊού, 93 εντοπίζονται στην Αττική. Μια ακόμη ένδειξη πως στην Περιφέρεια και δη στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζεται η βασική εστία του κορονοϊού στη χώρα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα μεταφερθούν ασυμπτωματικοί ασθενείς Covid-19, προκειμένου να αποσυμφορηθούν έτσι και τα νοσοκομεία. Παράλληλα, ανέφερε πως 8 λέσχες φιλίας του Δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται σε κέντρα τεστ για την Covid-19.

Σε καραντίνα εργάτες στον Ευρώτα

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην εστία διάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ εργατών γης στον Ευρώτα. Όπως είπε, στα πρώτα 805 τεστ, εντοπίστηκαν 39 θετικά. Οι θετικοί στον κορωνοϊό έχουν απομονωθεί με μέριμνα του Δήμου Ευρώτα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι στενές επαφές τους.
Αποφασίστηκε πως θα πραγματοποιηθούν τεστ στο σύνολο των εργατών γης και αποχή από την εργασία μέχρι να γίνει το τεστ. Για τους κατοίκους αποφασίστηκε η διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται με τους εργάτες γης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass