Στην Αθήνα σήμερα ο Λαβρόφ

Τι περιμένει η Αθήνα - Σε νέα βάση οι ελληνορωσικές σχέσεις την ώρα που προετοιμάζεται η επίσκεψη Πούτιν

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 12:24

ΑΘΗΝΑ
Με την τουρκική επιθετικότητα να βρίσκεται στο «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες, η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα και αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πτυχή στη διπλωματική σκακιέρα, καθώς Ελλάδα – Ρωσία έρχονται ένα βήμα πιο κοντά, γεφυρώνοντας το χάσμα που είχε δημιουργηθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, όταν το καλοκαίρι του 2018 ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και το Κρεμλίνο είχε ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.


Ενδιαφέρον έχει και το timing της επίσκεψης, καθώς η Μόσχα φαίνεται να είναι ενοχλημένη από την Άγκυρα, ύστερα από μια σειρά τουρκικών κινήσεων, με κυριότερη την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι σε συνέντευξή του σε ρωσικό ραδιόφωνο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «ποτέ δεν θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό της, αλλά στρατηγικό εταίρο, μια σχέση δηλαδή που έχει στρατηγική σημασία σε πολλά σημεία».

 

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει εργαστεί στο παρασκήνιο ώρες επί ωρών για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες και στην παρούσα φάση ευελπιστεί ότι η Μόσχα θα λειτουργήσει εκτονωτικά, βάζοντας στη θέση της την Τουρκία, δεδομένου ότι η επιρροή της είναι τεράστια. Άλλωστε, η Ρωσία έχει δώσει ήδη μία θετική πρόγευση, εκδηλώνοντας την υποστήριξή της στις ελληνικές θέσεις για το επίμαχο ζήτημα των ημερών που αφορά στην έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Τουρκίας του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο.
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», ανέφερε λίγες ημέρες πριν η Ρωσική πρεσβεία και προσέθετε: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

 

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτός από τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τα όποια διμερή ζητήματα, στην ατζέντα των συνομιλιών του Σεργέι Λαβρόφ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, θα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, μέτωπα δηλαδή για τα οποία η Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαραθέσεις κατά καιρούς με την Τουρκία και δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως «κοινό παρανομαστή» των προβλημάτων αυτών την Άγκυρα.

 

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ
Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες προκειμένου το 2021, έτος 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψής του είναι η 6η Σεπτεμβρίου, η οποία συμπίπτει με την ημέρα του 1828 που η Ρωσία αναγνώρισε de facto την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει επίσημη πρόσκληση στη Μόσχα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass