Μια ανάσα από καθολικό lockdown

Σε 15 ημέρες οι κρίσιμες αποφάσεις *Μέσα σε μία εβδομάδα είχαμε 5.400 κρούσματα, με 14 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «πορτοκαλί»

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2020 9:39

ΑΘΗΝΑ
Το τελευταίο χαρτί της παίζει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή καθολικού lockdown με τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Ωστόσο, όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται ικανοποιητικά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

βρίσκονται υπό πίεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.
Τα πάντα φαίνεται ότι θα κριθούν τις επόμενες 15 ημέρες, οπότε οι ειδικοί θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν την απόδοση των τελευταίων μέτρων που εφαρμόζονται από το προηγούμενο Σάββατο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο τρία και τέσσερα, δηλαδή «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού αντίστοιχα.
Αν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να είναι τις επόμενες δύο εβδομάδες απογοητευτική πόσο μάλλον αν επιδεινωθεί η επιβολή γενικού lockdown είναι αναπόφευκτη.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και μέτρο προκειμένου να μην βάλει «λουκέτο» στην οικονομία και την κοινωνία, όπως τον Μάρτιο, αλλά ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα «παίξει» με την δημόσια υγεία, ρίχνοντας το μπαλάκι και στους πολίτες.
Ανησυχητικα τα στοιχεΙα
Προς το παρόν τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά με τον κοροναϊό να επελαύνει. Μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν 5.400 κρούσματα, με 14 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «πορτοκαλί» δηλαδή μια ανάσα από το lockdown.
Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο).
Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.
Φοβος για Θεσσαλονικη, Ιωαννινα και Σερρες
Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Σέρρες, ενώ η 9η Νοεμβρίου είναι κρίσιμη ημερομηνία καθώς συμπληρώνονται 15 ημέρες από την εφαρμογή των μέτρων, κι αν η αλυσίδα μετάδοσης της πανδημίας δεν έχει σπάσει η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μέτρα που ελήφθησαν τον προηγούμενο Μάρτιο. Τα νέα κρούσματα σχεδόν καθημερινά σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα. Τα σενάρια πάντως των ειδικών επιστημόνων είναι εφιαλτικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην εστίαση σε περιοχές που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί.
Συναγερμος στα 1.500 κρουσματα
Στις 16 Οκτωβρίου είχαμε 508 κρούσματα.
Στις 24 Οκτωβρίου ανέβηκαν στα 935 κρούσματα.
Αν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν σωστά σε οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλάσια κρούσματα, κοντά δηλαδή στα 2.000… αριθμός μη διαχειρίσιμος από τα νοσοκομεία της χώρας και τότε… θα σημάνει ο συναγερμός, ενδεχομένως και lockdown.
5.400 κρουσματα σε μια εβδομαδα
Τα 5.400 κρούσματα σε 7 μέρες ανησυχούν τους ειδικούς με την διασπορά σε όλη τη χώρα να φέρνει αλλαγές και στον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας.
Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα. Εξαιρετικά βεβαρυμμένο φαίνεται πως είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα Τρίκαλα καθώς οι Τρικαλινοί που έχουν τεθεί υπό καθεστώς καραντίνας υπολογίζονται πάνω από 1.500.
Οι εξελίξεις όσον αφορά στη λήψη μέτρων αναμένονται ραγδαίες, η κυβέρνηση θα κινηθεί με πολύ γρήγορούς ρυθμούς και με πολύ σκληρά μέτρα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει και αυτό το μέτρο, κοντά στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, εφόσον δεν μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού.
Υπάρχει μάλιστα ένας αριθμός «ορόσημο» που θα σημάνει το καμπανάκι που είναι τα 1.500 κρούσματα.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να δούμε ένα γενικευμένο lockdown σε κάποιες περιφέρειες π.χ Θεσσαλονίκη. Αυτό το μέτρο μπορεί να έρθει και νωρίτερα, στα επόμενα τρία 24ωρα, κι αφορά στις «κόκκινες» περιοχές.
Ενώ το τρίτο σενάριο, το οποίο πιθανόν να το δούμε ως την Παρασκευή, κι είναι ένα lockdown τύπου Ιταλίας.
Δηλαδή στις 21:00 τα μαγαζιά της εστίασης θα κλείνουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Σε τρία 24ωρα από σήμερα η κυβέρνηση θα λάβει τις πρώτες αποφάσεις για κάποια από τα άνωθεν σενάρια.

 

Τι ισχύει για τη μάσκα στο ΙΧ

ΑΘΗΝΑ
Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), δηλαδή στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες», προκάλεσαν μια μικρή σύγχυση στους πολίτες για το τι ισχύει με τη χρήση μάσκας μέσα στα αυτοκίνητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των ελέγχων της αστυνομίας να πέσουν πρόστιμα 150 ευρώ σε οδηγούς και συνεπιβάτες, οι οποίοι είπαν ότι δεν γνώριζαν πως το μέτρο ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Κάποιοι, πιο τυχεροί, απλώς δέχθηκαν συστάσεις από τους αστυνομικούς και ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς ισχύει. Πάντως για τη χρήση της μάσκας στο αυτοκίνητο είχε δώσει διευκρινίσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, από τη χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο εξαιρούνται μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού και κανείς άλλος.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Αυτό που ισχύει λοιπόν για τη χρήση της μάσκας στα αυτοκίνητα είναι το εξής:
Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.
Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.
Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται πως στις «πορτοκαλί» περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στις «κόκκινες» τα 3.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass