Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύντομες ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 9:16

ΣΥΡΙΖΑ:
Αντί για προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών μετατρέπουν γηροκομεία σε νοσοκομεία

ΑΘΗΝΑ
«Την ώρα που η κατάσταση με την πανδημία βρίσκεται στα όρια της απώλειας του ελέγχου, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαινόμενα αδιανόητης ανεπάρκειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δηλώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.


Ως τελευταίο παράδειγμα παραθέτει τις «αναφορές σήμερα στην ΕΡΤ του διευθυντή του γηροκομείου «Κωστοπούλειος Στέγη» στις Σέρρες όπου εντοπίστηκαν 50 κρούσματα», λέγοντας ότι «μετά από ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ και επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, καθίσταται ο 1ος όροφος του γηροκομείου ως μονάδα covid-19 για τους νοσηλευόμενους της Μονάδας που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό».
Ο κ. Καλπάκης σχολιάζει πως «για ακόμη μία φορά, ένα γηροκομείο μετατρέπεται σε χώρο υπερμετάδοσης του ιού παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ήδη από τον Αύγουστο, για αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και πιο εντατικά τεστ». Τονίζει επιπλέον ότι «αντί για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη ιδιωτικών κλινών, μετατρέπουν πλέον γηροκομεία σε νοσοκομεία». Ο κ. Καλπάκης σχολιάζει πως «με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων να είναι εκθετική, σε λίγο καμία επικοινωνιακή τακτική δεν θα μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ολιγωρίες της κυβέρνησης».

 

Τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στον Μητσοτάκη

ΑΘΗΝΑ
Ενα-ένα βγάζουν τα όπλα από τη φαρέτρα τους οι λοιμωξιολόγοι, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το ισχυρό δεύτερο κύμα κορονοϊού που σαρώνει και την Ελλάδα, όπως και όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται προς τον πρωθυπουργό δύο οριζόντια μέτρα και επιπλέον μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται:
Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.
Αναστολή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.
Παράλληλα, προτείνουν, μεταξύ άλλων, στις «πορτοκαλί» περιοχές:
Aπαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας από 9:00 ή 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί.
Μείωση ωραρίου εστιατορίων, καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9:00 ή 10:00 το βράδυ.
Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5:00 το πρωί.
Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ
Από σημερα, λοιπόν, στις 6:00 θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), με μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές για πρακτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.
Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του Επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6:00 το πρωί. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 4.

 

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Πέτρος Κουναλάκης

ΑΘΗΝΑ
Ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.
Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ απο το 1959, στη διάρκεια της δικτατορίας εργάσθηκε στη Γερμανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης.
Στη διάσπαση του 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στην συνέχεια ήταν στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού, από τον οποίο παραιτήθηκε το 2003, διαφωνώντας με τις θέσεις του έναντι του ΠΑΣΟΚ και της συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων, που ο ίδιος υποστήριζε.
«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης, ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα και οι θεωρητικές αναζητήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τον θάνατο του πρώην βουλευτή του Συνασπισμού.
«Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης. Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε, επίσης, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και βουλευτής του Συνασπισμού» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη για την ανανέωση της αριστεράς με τόλμη και γενναιότητα στην πολιτική του σκέψη, ενώ πίστευε στη συνεργασία και συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 115 ΕΤΩΝ
Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα

ΑΘΗΝΑ
Εφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Καρνάρου, η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα, σε ηλικία 115 ετών.
Σύμφωνα με το patrisnews.gr η Κατερίνα Καρνάρου γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1905 στο Γρύλλο Κρεστένων, έζησε για αρκετά χρόνια στην Αθήνα και επέστρεψε στην Κρέστενα τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της.
Ήταν 5 χρονών όταν ήρθε ο Ελ. Βενιζέλος στην Ελλαδα, ήταν 8 χρόνων όταν έληξαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ήταν 13 ετών όταν έληξε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν 17 ετών στην Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν 39 όταν φύγανε οι Γερμανοί κατακτητές από τη χώρα μας και 62 όταν έγινε η Χούντα των Συνταγματαρχών.
Έζησε όλα τα ενδιαφέροντα γεγονότα του προηγούμενου αιώνα, μια υπερπλήρης ζωή από τις αρχές του 1900 έως το «μαύρο» 2020.

 

Σκοτώθηκαν δυο αδέλφια με αλεξίπτωτο θαλάσσης

ΑΘΗΝΑ
Σοκ προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Ρόδου η είδηση του τραγικού θανάτου των δύο ανήλικων αδερφών από τη Βρετανία, που βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές με τους γονείς του.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, στην περιοχή Ακρωτήρι Γκίνας, δύο αδέρφια 13 και 15 ετών έχασαν τη ζωή τους, ενώ δοκίμαζαν τις ικανότητές τους στο parasailing, το λεγόμενο θαλάσσιο αλεξίπτωτο. Οι καιρικές συνθήκες, όμως δεν ήταν οι κατάλληλες, ενώ πολλά ερωτηματικά δημιούργησε η απόφαση του χειριστή να επιτρέψει τα παιδιά να ανέβουν στο θαλάσσιο αλεξίπτωτο αφού το όριο ηλικίας είναι από 16 ετών και άνω.
Στο βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο Mega, φαίνεται το αλεξίπτωτο θαλάσσης, με τα 3 παιδιά, να παρασύρεται προς τα βράχια. Μάλιστα, το σκοινί που τους τραβούσε από το σκάφος δείχνει να έχει σπάσει από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα το αλεξίπτωτο, χάθηκε από τον ορίζοντα.