Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερπενταπλάσιο από την Αττική το επιδημικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Αρνητικό ρεκόρ με 72 θανάτους, 519 διασωληνωμένους και 2.581 νέα κρούσματα *Η κυβέρνηση δεν εξετάζει μέτρα Γουχάν στη Β. Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ήδη κάποιοι επιστήμονες τα ζητούν

Δημοσίευση: 21 Νοε 2020 11:15

ΑΘΗΝΑ
«Φλέγεται» η βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί

υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο»
«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων συνεχίζει να καταγράφεται εκτός Αττική και Θεσσαλονίκης σημεία» σημείωσε ενώ συμπλήρωσε πως «το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και η πίεση έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα».
Η Αττική αυτήν την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη βδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωσης του δείκτη Rt. «Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη Οκτωβρίου» τόνισε.
Ο ρόλος των παιδιών
Η ηλικιακή ομάδα 40-65 παρουσιάζει περισσότερη επίπτωση, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης στα αναμενόμενα για τον πληθυσμό επίπεδα.
Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης, που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του κύματος, και ενώ οι άλλες ηλικίες πέρασαν φάσεις μαζικής αύξησης -και κάποιες μείωσης- καταδεικνύει αυτό που δείχνουν πολλαπλές μελέτες και σε άλλες χώρες: ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και τις εξάρσεις της είναι δευτερεύον. Με απλά λόγια, κυριαρχούν κατα συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτήν την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτήν, ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ πιο χαμηλή από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα.
ΟΧΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΟΥΧΑΝ
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δεν εξετάζει, προς το παρόν, μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πόλη Γουχάν της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ήδη κάποιοι επιστήμονες τα ζητούν, μιας και όπως όλα δείχνουν το δεύτερο lockdown δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στις δύο εβδομάδες εφαρμογής του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση εφιστούν την προσοχή στην επόμενη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση σχεδιάζουν να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν ακόμα πιο εντατικοί έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη και εν γένει τη Βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα ήδη είναι καθοδόν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη.
Σε συζητήσεις στελεχών της κυβέρνησης, δόθηκε έμφαση στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Λαχαναγορά της συμπρωτεύουσας όπου το 70% όσων ελέγχθηκαν είχαν παραβιάσει τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.
Την ίδια στιγμή ένας δικηγόρος στην Αθήνα, έκανε πάρτι στο γραφείο του δίνοντας ψεύτικα χαρτιά κυκλοφορίας στους πελάτες του.