Στη Βουλή η εισαγγελική έρευνα κατά Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2020 10:10

ΑΘΗΝΑ
Εντολή για έρευνα έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετική αναφορά του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη για την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η Εισαγγελία, εκ του νόμου, όπως είχε υποχρέωση με βάση την αναφορά έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας την οποία θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια θα εξεταστεί μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κορονοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή.
Η δικογραφία λόγω της  αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα λόγω της ιδιότητας των προσώπων που περιλαμβάνονται στην αναφορά.
Σημειώνεται τέλος ότι αυτή είναι η τρίτη δικογραφία που σχηματίζεται για συγκεντρώσεις και επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  ΚΟΜΜΑΤΩΝ
«Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σχολιάζοντας την παραγγελία ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια». Υποστηρίζει δε πως «η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς, να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων». «Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν τον δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
*«Η παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του προσθέτοντας «μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια».
«Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να «βάλει στο γύψο» τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.
*«Είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ‘15, αλλά την περίοδο μετά το ‘74», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:
«Η Εισαγγελία καλεί πολιτικούς αρχηγούς «δι’ υπόθεσίν τους». Η χωροφ… η αστυνομία παρεμποδίζει την ελεύθερη κίνηση βουλευτών. Άρματα μάχης παρελαύνουν στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Η χωροφ… η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα-πόρτα εάν οι πολίτες συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις».
ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εν τω μεταξύ μεγάλη συζήτηση με ανταλλαγή πυρών για τις ευθύνες και τα πεπραγμένα των κομμάτων στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου και την εισαγγελική έρευνα για τους πολιτικούς αρχηγούς που ενεπλάκησαν σε αυτά, ξέσπασε στη Βουλή.   Το θέμα έβαλε αρχικά κατά τη διάρκεια των επικαίρων ερωτήσεων ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση έδωσε σήμα, αυταρχισμού και καταστολής. «Θέλετε να εκπέμψετε σήμα φόβου και άρνησης της διεκδίκησης! Δεν συμβαίνουν αυτά στις δυτικές δημοκρατίες», είπε χαρακτηριστικά. 
  Ο παρευρισκόμενος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αφού δήλωσε με νόημα πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, απάντησε στον συνάδελφό του: «βλέπω το θυμωμένο σας ύφος και αναρωτιέμαι…Είμαστε κυβέρνηση με βαθιά δημοκρατική πεποίθηση και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Από τη συμπεριφορά μας απέναντι στον κόσμο αλλά και τους θεσμούς». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης κατήγγειλε πως η κυβέρνηση μετά την καταστολή «ζητά τα ρέστα». «Είναι βαθύτατα εκτεθειμένη η προσπάθειά της θα πέσει στο κενό. Το ΚΚΕ δεν το τρομάζουν ούτε η απειλή ούτε η τρομοκρατία. Καμία απαγόρευση δεν βάζει στο γύψο τους αγώνες του λαού μας. Σε τούτα δω τα μάρμαρα, σκουριά δεν πιάνει υπουργέ!». Θέση στο ζήτημα πήρε έμμεσα και ο υπουργός των Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος αφού ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση τιμά, σέβεται και κάνει τα πάντα για την αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, τόνισε πως προέχει η τήρηση της νομιμότητας. Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, δήλωσε πως χρειάζεται υπακοή στις εισηγήσεις των επιστημόνων και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ωστόσο σημείωσε πως ήταν αχρείαστη η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις. «Μας εξέπληξε η απόφαση της εισαγγελίας», κατέληξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass