Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική ομοθυμία για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

«Πρώτη φορά από το ‘47 αυξάνεται η εθνική κυριαρχία, δήλωσε ο Ν. Δένδιας - Η ΝΔ προσχώρησε στη θέση μας, τονίζει ο Γ. Κατρούγκαλος - «Παρών» ΚΚΕ και Ζουράρις

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2021 13:27

ΑΘΗΝΑ
«Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για μένα και εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισηγούμαι την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου της κυριαρχίας της χώρας από το 1947», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.
Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, την αύξηση των χωρικών υδάτων της χώρας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Όπως είπε, η κυβέρνηση εισηγείται την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας για την αύξηση των χωρικών της υδάτων που θα οδηγήσει σε αύξηση της κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Αν συνυπολογιστεί ο χώρος από το κλείσιμο των κόλπων, η αύξηση υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Κατά τη δευτερολογία του επί του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο υπουργός των Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης στο Αιγαίο πέλαγος, σημειώνοντας πως το επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση της Κρήτης. Είναι μια εξαιρετική μέρα για τη Βουλή σήμερα, μέρα ομοθυμίας, ομοψυχίας από τις σπάνιες ευκαιρίες στη ζωή ενός βουλευτής και υπουργού. Είμαι βαθιά συγκινημένος, σας ευχαριστώ πολύ», είπε.

 

ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αντιπολίτευση, παρότι εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για παραμέτρους του νομοσχεδίου και ειδικά το άρθρο 4 που επιτρέπει στους Ιταλούς ψαράδες να αλιεύουν εντός της Ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, δήλωσε ομόθυμα -με εξαίρεση το ΚΚΕ- πως θα στηρίξει το νομοσχέδιο.
«Χαιρετίζουμε την προσχώρηση της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταγγείλει. Ορθά ο υπουργός είπε ότι με την επιλογή αυτή η Ελλάδα μεγαλώνει!», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που αντιτάσσονταν στις τότε εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Ας δεχθούμε θετικά την προσχώρηση της ΝΔ στην ορθή εθνική θέση. Σε ποια στρατηγική εντάσσεται η κίνηση αυτή; Το να μεγαλώνει η χώρα είναι αυτοσκοπός κάθε κίνηση ωστόσο πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο», είπε και ζήτησε να συμπληρωθεί το «κενό στρατηγικής» που εκδηλώνεται με το μη συνδυασμό της επέκτασης των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη, ενώ ζήτησε νομοτεχνικές αλλαγές στο άρθρο 4 για τους αλιείς. «Το νομοσχέδιο είναι θετικό και δική μας στρατηγική επιλογή και προφανώς θα υπερψηφίσουμε», συμπλήρωσε.
«Η Τουρκία έχει γκριζάρει περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως και να το πούμε ή κάνουμε είναι δεδομένο ότι με τη συμπεριφορά της έχει γκριζάρει περιοχές ή το έχει επιχειρήσει με παράνομες ενέργειες», είπε ο Ανδ. Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «δεν φαίνονται θετικές οι εξελίξεις από τον νέο αυτόν κύκλο διερευνητικών επαφών. Θεωρούμε θετική την επανέναρξη των συνομιλιών, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα καταλήξουμε κάπου θετικά στο μέλλον; Δεν φαίνεται να καταλήγουμε κάπου αλλά ας δώσουμε στον διάλογο μια ευκαιρία. Είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο θα ψηφίσουμε».
«Προετοιμάζονται οδυνηροί συμβιβασμοί για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και η διχοτόμηση της Κύπρου. Ο προσανατολισμός της Τουρκίας για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, οι θέσεις περί αναλογικότητας που οδηγούν σε μειωμένα δικαιώματα στα νησιά και σε παρεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ διαμορφώνουν οδυνηρούς όρους. Τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό; Οι ευθύνες σας κ. της κυβέρνηση είναι μεγάλες», είπε ο Γ. Μαρίνος από το ΚΚΕ και συμπλήρωσε: « το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί στο νομοσχέδιο με παρών».
Από την πλευρά του ο Αντ. Μυλωνάκης της Ελ. Λύσης παρότι δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ επέκρινε το άρθρο 4 για τους αλιείς όπου ουσιαστικά διαμήνυσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει.
Η Σ. Σακοράφα τέλος, εξέφρασε την «απρόθυμα θετική», στάση του Μέρα25 έναντι του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί στην αύξηση της κυριαρχίας της χώρας. «Ο πατριωτισμός δεν παζαρεύεται. Η πολιτική όμως δεν εξαντλείται στο πρώτο βήμα, καθώς το κύριο ζήτημα είναι τι κάνεις μετά», κατέληξε.

 

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ
Την απόφασή του να μην στηρίξει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στο Ιόνιο και μάλιστα με το σκεπτικό ότι δείχνει φόβο απέναντι στην Τουρκία, ανακοίνωσε στην επιτροπή άμυνας της Βουλής, ο Κώστας Ζουράρις. «Δεν θα ψηφίσω μεθαύριο, θα δηλώσω παρών γιατί η επέκταση αυτή είναι μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Για την αυτοπαιδαγωγική μας ικανότητα έχει σημασία να καταλάβουμε ότι υπάρχει σύνδρομο φοβικό απέναντι στη Τουρκία γιατί από το ‘22, το ‘54, το ‘65 και την εισβολή στην Κύπρο, ο ελληνισμός συρικνούται και είναι νικημένος έναντι της Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή δυστυχώς, επισημαίνει και επισημοποιεί, ότι φοβόμαστε την Τουρκία! Δεν επεκτείνουμε εκεί που θα έπρεπε, τσούζει η ιστορία, με την Τουρκία γιατί είμαστε νικημένη χώρα αλλεπαλλήλως και συνέβαλε εκεί και το ΝΑΤΟ που μας έχει κάψει», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως επί του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά ονομαστική ψηφοφορία όπου θα κληθεί να ψηφίσει το σύνολο της Βουλής και απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πηγή ΑΜΠΕ