Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση δημιούργησε τεράστιες δυσλειτουργίες

Ανέφερε ο Μ. Βορίδης που παρουσιάζει νέο εκλογικό σύστημα

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2021 13:10

ΑΘΗΝΑ
«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησε τεράστιες δυσλειτουργίες», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.


Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο δύο νομοσχέδια. «Το ένα είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η γενικότερη εικόνα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης είναι ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιούργησε τεράστιες δυσλειτουργίες. Υπάρχουν δύο εμβληματικά παραδείγματα: το ένα είναι η Θεσσαλονίκη και το δεύτερο είναι δήμος ο οποίος με 50% και κάτι δεν μπόρεσε ο δήμαρχος να πάρει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι θα μειωθεί το ποσοστό της εκλογής του πρώτου γύρου. «Θα γίνεται η κατανομή, θα παίρνει ένα ποσοστό που θα επιτρέπει η πλειοψηφούσα παράταξη να έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και θα βάλουμε ένα όριο εισόδου ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις στα περιφερειακά συμβούλια με 0,3%. Παίρνω έναν περιφερειακό σύμβουλο και είμαι και αρχηγός της παράταξης. Το όριο του πλαφόν, το όριο της εκλογής από τον πρώτο γύρο, θα τα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό και θα τα παρουσιάσουμε στο υπουργικό συμβούλιο», τόνισε.

 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στους φορείς της γενικής κυβέρνησης: «Θα εφαρμοστεί ένα σύστημα το οποίο είναι ένα πρώτο βήμα για τη μεθοδική και οργανωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς. Εγκαθιδρύεται ένα σύστημα το οποίο τυποποιεί και εντοπίζει σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά και βάζει δικλείδες ασφαλείας, ώστε και οι υπάλληλοι να προστατεύονται και να υπάρχει ένας μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου».

 

ΓΙΑ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά το κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε. «Οι διαμαρτυρίες είναι ελεύθερες για όλους και για ό,τι θέλουν, ανεξαρτήτως το πόσο απεχθές είναι αυτό που υποστηρίζουν. Υποστηρίζουν έναν αρχιεγκληματία, αρχιδολοφόνο, καταδικασμένο για σωρεία δολοφονιών. Ολοι όμως αξιολογούμε το τι υποστηρίζουν. Πιο εντυπωσιακό πολιτικά, που ακούγεται, είναι ότι υπάρχουν 15 στελέχη, εκ των οποίων πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν κείμενο με το οποίο ανησυχούν γιατί ο Κουφοντίνας δεν πάει στον Κορυδαλλό, που θέλει, και πάει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, που εκεί είναι η θέση του γιατί είναι καταδικασμένος τρομοκράτης».
«Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα. Η τρομοκρατία είναι ποινικό αδίκημα», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης. «Ο Κουφοντίνας είναι καταδικασμένος δολοφόνος κατά συρροή, είναι αμετανόητος, ποτέ δεν έχει αλλάξει τη στάση του. Πρέπει, δηλαδή, να κάνουμε τις παραγγελίες του Κουφοντίνα και να μην ακολουθεί αυτό που επιτάσσει ο σωφρονιστικός κώδικας για τη μεταχείρισή του;», κατέληξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass