Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ήρεμο κλίμα το πρώτο ραντεβού

Στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας - Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών - Οι πρώτες αντιδράσεις από Αθήνα και Αγκυρα

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2021 12:06

ΑΘΗΝΑ
Ολοκληρώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα ο 61ος κύκλος διερευνητικών επαφών που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος λάβει χώρα στην Αθήνα.


Οι άτυπες συνομιλίες των δύο πλευρών, μεταξύ της τριμερούς ελληνικής αποστολής, με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, με την τριμερή της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, διήρκεσαν περί τις τρεις ώρες.
Στη συνάντηση ήταν «παρών» και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των χθεσινών συνομιλιών, το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο διπλωματικές πηγές της Τουρκίας αναφέρει ότι «στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτά τα θέματα για το μέλλον. Στον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών, τα μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα».
Λίγη ώρα αργότερα, δε, ήρθε και η πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες σηματοδοτώντας την έμμεση παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά κατήλθε στις διερευνητικές με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα), ενώ από την τουρκική πλευρά ήταν απολύτως σαφές ότι υπάρχει πρόθεση επέκτασης της ατζέντας σε θέματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή οι αποκαλούμενες «γκρίζες ζώνες».
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να εισαγάγουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη συζήτηση, κάτι που, ωστόσο, δεν συζητήθηκε ποτέ, λόγω της άρνησης της ελληνικής αντιπροσωπείας.
«Ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές που δεν γίνονταν επί 4,5 χρόνια. Η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου, είναι εφικτή υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η βούλησή μας για αυτό είναι πλήρης. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων» σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Ιμπραχίμ Καλίν.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Νωρίτερα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα χθες  στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα».
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της το σύνολο ουσιαστικά της τουρκικής ατζέντας. Σύμφωνα με αυτήν την ανταπόκριση, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το καθεστώς των μικρών νησιών που όπως υποστηρίζει η Άγκυρα δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα (γκρίζες ζώνες), το θέμα του εναέριου χώρου μπήκαν στο τραπέζι από την τουρκική αντιπροσωπεία ενώ επιπλέον τέθηκε εκ μέρους της Τουρκίας και ζήτημα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τον έλεγχο των ροών προσφύγων και μεταναστών.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες χθες κράτησαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το παρών στη συνάντηση αυτήν έδωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ενώ και το γεγονός ότι η συνάντηση τελικά αντί να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο, μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις, μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας.
Η Ελλάδα προσήλθε στις συνομιλίες με αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είχε αναφερθεί στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή πίστη τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας.
Υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016.

 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά, ότι στις διερευνητικές επαφές θα γίνουν συζητήσεις και ο στόχος είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για τυχόν διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις διερευνητικές, τόνισε πως δεν ορίζει η Ελλάδα τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής αντιπροσωπείας.

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Την ικανοποίησή της εκφράζει η Γερμανία τόσο με δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με μήνυμα του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας μετά το χθεσινό  πρώτο ραντεβού.
Για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την κανοποίηση του Βερολίνου τονίζοντας ταυτόχρονα -σύμφωνα με το ΑΜΠΕ- ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει».
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μη σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία Άντεμπαρ.
*Σε μήνυμά του μέσω twitter ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ρέιχελ τόνισε: «Πέρυσι, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονταν στο χείλος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Σήμερα, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Μετά από μεγάλες προσπάθειες, τα πλοία έχουν αποχωρήσει και οι διερευνητικές επαφές επανεκκίνησαν. Επιτυχής διπλωματία, για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την ΕΕ».

 

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Σε μια πρώτη αποτίμηση της ιστορικής επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης.
«Νομίζω ότι η πρώτη αποτίμηση είναι θετική, υπήρξε ένα σχετικά καλό κλίμα. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διερευνητικές στην Αθήνα. Μάλλον θετική ήταν και η συμμετοχή του Καλίν στις συνομιλίες»  είπε ο κ. Καιρίδης.
«Στους 60 γύρους είχαμε και κάποιες συναντήσεις που κράτησαν πιο πολλές ώρες. Αλλά είναι ένα πρώτο ζέσταμα. Είναι θετικό το κλίμα, δεν υπήρξε κάτι ύποπτο ή περίεργο που να το τορπιλίσει και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συνομιλιών στην Αθήνα» συνέχισε ο ίδιος.
«Οι κυρώσεις για την Τουρκία είναι μόνιμα στο τραπέζι. Θα υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά συμβούλια και μετά το Μάρτιο. Αν προκαλέσει η Τουρκία το ζήτημα θα επανέλθει. Επίσης έχει “παγώσει“ η σχέση ΕΕ – Τουρκίας και η πίεση στην Τουρκία είναι μόνιμη, δε θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο κ. Καιρίδης. «Ταυτόχρονα, έχει ενδιαφέρον και το ότι ο Νίκος Δένδιας είναι στις Βρυξέλλες, και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας βρέθηκε στο Μαξίμου. Έχουμε σε πολλά μέτωπα μια κινητοποίηση. Να αποδραματοποιήσουμε τις διερευνητικές και να αφήσουμε ένα κλίμα ηρεμίας μπας και υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε λίγο» κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

 

Μπορέλ: Σημαντικό βήμα οι διερευνητικές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία, όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Καταγράψαμε το σημαντικό μήνυμα που εστάλη από όταν έγινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τις τουρκικές αρχές» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «επαναβεβαιώσαμε τη σημασία της δέσμευσης με την Τουρκία για να παγιώσουμε διάλογο και συνεργασία».
« Σήμερα, είναι η αρχή των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι σημαντικό βήμα» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «θα είναι ίσης σημασίας η επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό».
Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι η λίστα των μέτρων δεν είναι έτοιμη «αλλά δεν έχει μπει στην άκρη. Η δουλειά συνεχίζεται». «Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας με την Τουρκία εν όψει της έκθεσης που πρέπει να παρουσιάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο μαζί με την Κομισιόν, λαμβάνοντας πολύ υπόψη τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες από κάθε άποψη» συμπλήρωσε.
«Είμαι χαρούμενος να πω ότι σήμερα, η ενόχληση που δηλητηρίασε τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, έχει σταματήσει» σημείωσε ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι συμφώνησαν και τα δύο μέρη να το κρατήσουν αυτό και να το χρησιμοποιήσουν θετικά για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε συμφωνίες .
«Σήμερα, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν και ελπίζουμε ότι μέχρι τα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου η πρώτη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα γίνει επίσης» επισήμανε και τόνισε ότι « η ανησυχία μου είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ, για όλα τα ζητήματα που το 2020 ήταν δύσκολα» και κατέληξε λέγοντας ότι όλα πρέπει να μείνουν ήρεμα για να υπάρχει καλό κλίμα.