Πάιατ: Οι ΗΠΑ έτοιμες να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα

Με τις φρεγάτες «δεν πουλάμε απλώς μέταλλο», δήλωσε σε δημοσιογράφους

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2021 14:44

ΑΘΗΝΑ
Αφοσιωμένες στη συμμαχία με Ελλάδα παραμένουν οι ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.


Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις διερευνητικές επαφές. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο» και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, ερωτηθείς αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα, απάντησε πως δεν έχει κάποια ενημέρωση για επίσκεψη του πλανητάρχη στη χώρα μας, ωστόσο ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε πως «οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξοπλιστικών, ο κ. Πάιατ μίλησε για πιθανή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα για συμφωνία αγοράς μαχητικών F-35. Χαρακτηριστικά είπε: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη. Πρόκειται όμως για μία συζήτηση-διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων».
Βέβαια ο κ. Πάιατ διευκρίνισε πως η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά, συνεργάτης του κ. Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές. Ωστόσο ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μια πιθανή συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.
Ο κ. Πάιατ, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του στο θέμα και αναφερόμενος στην αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες που θα στελεχώσουν το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είπε εμφατικά: «Δεν πουλάμε απλώς μέταλλο, αλλά πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην περαιτέρω στην εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών». Μάλιστα ανέφερε ότι τώρα οι ΗΠΑ αναμένουν από την ελληνική πλευρά το Letter of Request, μέσω του οποίου θα ζητά τιμές και διαθεσιμότητα για τις φρεγάτες MMSC της Lockheed Martin.
Σημείωσε επίσης ότι εξετάζεται και το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας για τις φρεγάτες. Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ώστε να αποκτήσει ένα πολεμικό πλοίο η ελληνική πλευρά μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass