Εισαγγελική παρέμβαση για fake news με τεστ

Τι ισχύει για τα self tests στα σχολεία - Συνελήφθη μητέρα μαθητή στη Θεσσαλονίκη - «Σαρώνει» τη χώρα η βρετανική μετάλλαξη

Δημοσίευση: 16 Απρ 2021 11:33

ΑΘΗΝΑ
Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τίθενται σειρά ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, σχετικά με τη διαδικασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, τα γνωστά self test, που πρέπει να κάνουν οι μαθητές.


Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρουν ψευδώς πως αν ένας μαθητής κάνει το self test και βγει δεύτερη φορά θετικός, θα οδηγείται σε «δομή covid», κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αναφέρει λεπτομερώς τη διαδικασία που ορίζεται, με δωρεάν έλεγχο εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, περιορισμό στο σπίτι μέχρι τον επανέλεγχο και εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος έχει τη λοίμωξη.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ενημερώθηκε για τα ψευδή δημοσιεύματα και κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Εντολή της εισαγγελέως στον εισαγγελικό λειτουργό που θα χειριστεί την έρευνα, είναι να εντοπίσει τα επίμαχα δημοσιεύματα και να διακριβώσει αν και από ποιους έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

 

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΗΤΕΡΑ
Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου γυναίκα η οποία φέρεται μέσω αναρτήσεων στο Διαδίκτυο να προέτρεπε μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τα απαραίτητα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού (self-test). Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για τη μητέρα του μαθητή που είχε υποβάλει μήνυση εναντίον εκπαιδευτικών σε λύκειο της δυτικής Θεσσαλονίκης, όταν εκείνοι, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν επέτρεψαν στον γιο της να προσέλθει στο μάθημα επειδή δεν προσκόμισε self test.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επίμαχες αναρτήσεις παρέμεναν ενεργές στο προσωπικό της προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οπότε οι αστυνομικές αρχές εφήρμοσαν προηγούμενη κατ’ επείγουσα εισαγγελική παραγγελία για τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε ανάλογες περιπτώσεις για το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.
Νωρίτερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Π. Παναγιωτόπουλος παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το περιστατικό στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου. Ζήτησε να σχηματιστεί δικογραφία σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες που καλούν τους μαθητές να πηγαίνουν στα μαθήματα χωρίς τα απαραίτητα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Επίσης καλούν τους γονείς μαθητών να υποβάλουν μηνύσεις σε διευθυντές σχολείων για τον ίδιο λόγο. Ο εισαγγελέας παρήγγειλε στην Αστυνομία να συλλαμβάνονται με την αυτόφωρη διαδικασία όσοι διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή». Αυτό έγινε και με τη συγκεκριμένη μητέρα μαθητή από τον Εύοσμο.

 

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ
Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, όπου χθες το πρωί μικρή μερίδα μαθητών προχώρησε σε ολιγόωρη κατάληψη της σχολικής μονάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική υποβολή τους σε self-test.
Προς στιγμήν επικράτησε ένταση με άλλους μαθητές που διαφώνησαν με την κίνηση τους να αποκλείσουν τις εισόδους της σχολικής μονάδας. Είχαν προηγηθεί, προχθες, αντιδράσεις μαθητών και γονιών έξω από το ίδιο Λύκειο σε συνέχεια της άρνησης των υπευθύνων να δεχθούν μαθητή που δεν είχε κάνει το self-test. Η μητέρα του συγκεκριμένου μαθητή προέβη σε μήνυση κατά των υπευθύνων του σχολείου, αλλά με προφορική εντολή του εισαγγελέα δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

 

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΑΞΗ
Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.212 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν την περίοδο από 3 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου.
Από τον έλεγχο των 1.212 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 957 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants OfConcern-VOC) και 140 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation-VUI). Εκ των 957 δειγμάτων με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, τα 950 αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 7 αφορούσαν τη μετάλλαξη B.1.351/ South Africa (Variant 501.V2), ενώ από τα 140 δείγματα με στελέχη VUI, τα 139 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_ Ε484Κ).
Συνολικά έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια 7.954 δείγματα από εγχώρια κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2, μέχρι σήμερα. Επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις εγχώριων δειγμάτων, οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι η Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_ 202012), με ποσοστό 62,3%, ακολουθούμενη από τη B.1.1.318 (Variant_E484K) με ποσοστό 3,9% και τη B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) με ποσοστό 0,8%.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 80 στελέχη με μεταλλάξεις από εισαγόμενα δείγματα, εκ των οποίων 78 αφορούν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_ 202012) και 2 αφορούν τη μετάλλαξη B.1.351/ South Africa (Variant 501.V2).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass