Σταματήστε τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του * Στην Ελλάδα η πολιτική μου οικογένεια είσαι εσύ, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη Φώφη Γεννηματά

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2021 9:49

ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα στην Τουρκία, ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας και της Κύπρου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, απορρίπτουν τις προκλήσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις του, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο

Σάντσεθ, από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Η οικονομική ευημερία προϋποθέτει και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ισπανία ενδιαφέρεται για την Λιβύη και όπως και η Ελλάδα για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ελληνική θέση είναι απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Κάθε διαφορά έχει μόνο ένα δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Και κάθε συζήτηση έχει πλαίσιο, αυτό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα», για να συμπληρώσει πως κάθε ένταση σταματά όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν, και κάθε διαφορά επιλύεται με συζήτηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν και οι πατέντες των εμβολίων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πράσινο πιστοποιητικό, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, όπου διαπιστώνονται κοινές θέσεις με την Ισπανία.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, σημείωσε ότι: «Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».
»Ζητούμενο η γρήγορη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη».
Για τις σχέσεις των δύο χωρών ανέφερε ότι «…οι στόχοι Ελλάδος και Ισπανίας συγκλίνουν. Ήδη η χώρα μας κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρεί, με την απόσυρση των πρώτων μεγάλων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων. Και η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως δείχνει στη χώρα μας η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών».
Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο κ. Σάντσεθ τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα είναι εξαιρετικά, σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ειδικά στον εμπορικό τομέα και είπε πως υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, στους τομείς του εμπορίου, των αερομεταφορών, κλπ. Ως προς το μεταναστευτικό σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ισπανία πλήττονται». «Έχουμε πολλά κοινά πράγματα, τα βλέπω καθημερινά, το βλέπω κατά τη διάρκεια των διασκέψεων κορυφής», είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και εκτίμησε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν ακόμη πιο στενές σχέσεις. «Εγώ προσωπικά αισθάνομαι εδώ σαν το σπίτι μου», είπε.
ΚΑΙ ΜΕ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Συνάντηση με τον τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ στο περιθώριο του Delphi Economic Forum, είχε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη, ο κ. Σάντσεθ είπε στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ πως «στην Ελλάδα η πολιτική μου οικογένεια είσαι εσύ».
Γεννηματά και Σάντσεθ συζήτησαν μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την απελευθέρωση πατέντας των εμβολίων, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με «πράσινη λογική» και την αμοιβαιοποίηση χρέους. Ενώ συμφώνησαν, το φθινόπωρο να διοργανώσουν τηλεδιάσκεψη για μέλλον σοσιαλδημοκρατίας μετά την πανδημία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass