Επιτυχή τα crash test των ΗΠΑ για τα ελληνικά F-16 Viper

Υποβάλλονται καθημερινά σε εξαντλητικούς ελέγχους

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2021 10:26

ΑΘΗΝΑ
Με απόλυτη επιτυχία πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες τα απαραίτητα «crash test» το πρώτο αερομαχητικό F16 Viper της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως είναι λογικό η Ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να χαμογελά. To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv το οποίο φέρει σειριακό αριθμό «005» εδώ και εξήντα ημέρες βρίσκεται υπό Αμερικανική εποπτεία και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Edwards της Καλιφόρνια.
Αξιοσημείωτο είναι πως το αερομαχητικό πραγματοποιεί πτήσεις σε καθημερινή βάση και έχει ήδη συμπληρώσει 60 πτήσεις στις οποίες δοκιμάζονται στα όρια όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν εντός του μαχητικού από όταν ήταν ακόμη στην Ελλάδα και στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Ο έλεγχος από Αμερικανικής πλευράς είναι εξονυχιστικός σε κάθε λειτουργία του μαχητικού, καταγράφοντας μάλιστα με λεπτομέρειες την αντίδρασή του σε κάθε πτητική φάση αλλά και στο έδαφος. Θερμοκρασίες, ακτινοβολίες, πιστοποιήσεις συστημάτων και όπλων βρίσκονται μεταξύ άλλων στο «μικροσκόπιο» των εξειδικευμένων τεχνικών της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin. Το «Fly Test Aircraft» υποβάλλεται καθημερινά σε εξαντλητικούς ελέγχους με τους αρμόδιους να μετρούν με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού τη συμπεριφορά του και τις επιδόσεις του.
Μέχρι στιγμής, οι παρατηρήσεις και οι σχετικές ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο «πρωτότυπο» μαχητικό είναι μηδαμινές, με τα στελέχη της Lockheed Martin να κάνουν λόγο για ένα απόλυτα επιτυχημένο project όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από την εταιρεία και παρουσιάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες στον έλεγχο της συμβατότητας του νέου ραντάρ AESA AN/APG-83 SABR με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II το οποίο ήδη διέθεταν τα Ελληνικά F-16. Tα πρώτα στοιχεία από τις δοκιμές σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν ότι δεν έχουν προκύψει προβλήματα στην «συνύπαρξη» των δύο συστημάτων και έτσι δεν τίθεται θέμα για νέο σύστημα αυτοπροστασίας το οποίο θα επιβάρυνε επιπλέον το συνολικό κόστος του προγράμματος αναβάθμισης κατά περίπου 200 εκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δοκιμές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, έλεγχο σε ειδική εγκατάσταση ραντάρ, έλεγχο επικοινωνιών, ναυτιλίας, ηλεκτρονικού πολέμου σε περιβάλλον κάθε είδους παρεμβολών και απειλών. Τεχνικοί και δοκιμαστές επισημαίνουν ότι μπορεί να αλλάξει με στόχο την άριστη λειτουργία του μαχητικού σε συνθήκες απόλυτης πίεσης και την δυνατότητα καλύτερου ελέγχου και χειρισμού από τον ιπτάμενο.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Όταν ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές του «Fly Test Aircraft» το αερομαχητικό αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να βρεθεί στους αιθέρες της Αεροπορικής Βάσης Elgin της Φλόριντα. Eκεί θα υποβληθεί σε νέες ασταμάτητες δοκιμές και κυρίως σε έλεγχο στον Anechoic Chamber, στον ειδικό δηλαδή ανηχοϊκό θάλαμο. Πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο κρίσιμο «crash test» για να ανάψει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει η μαζική μετατροπή των 83 υπόλοιπων Ελληνικών F-16 σε διαμόρφωση Viper. Έως τα τέλη του 2021 σύμφωνα με τον σχεδιασμό το «Fly Test Aircraft» μαχητικό θα επιστρέψει στην Ελλάδα με την γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ να αναλαμβάνει.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο 2022 στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία συνολικά 8 F-16 θα μετατραπούν σε Viper, το 2023 ακόμη 14 και το 2024 16 τα οποία θα επιστρέφουν σε δύο Πολεμικές Μοίρες ώστε άμεσα να συγκροτηθούν οι πρώτες επιχειρησιακές Μοίρες Viper. Θα ακολουθήσει η αναβάθμιση ακόμη 16 το 2025, 18 το 2026 και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027 με τα τελευταία 11 μαχητικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass