Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας

Τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από την Αρχαία Αγορά όπου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για το «Ελλάδα 2.0.» - Ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΕ - Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι - Φιέστα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2021 12:28

ΑΘΗΝΑ
Ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:00 το πρωί η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας όπου μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη δίνουν πανηγυρικό τόνο στην επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να φθάσει στη χώρα ένα σημαντικό πακέτο οικονομικών πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ.


 «Υποδεχόμαστε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.
«Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της. Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες. Δικαιούται περίπου 31 δισ. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δισ.».
«Το Εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
«Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας» ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τα μεγάλα έργα».
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Συγκροτεί πλήρες σχέδιο. Ανταποκρίνεται και στο συμβολισμό Ελλάδα 2.0. Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

ANHKEI ΣΤΟ ΛΑΟ
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, μετά από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά. «Θέλω να σε ευχαριστήσω Κυριάκο για τη συμβολή σου στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε.
«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμά μας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «Σήμερα (σ.σ. χθες) με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».
«Στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα», ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Είμαι πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη» συμπλήρωσε και τόνισε πως «Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας».
Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την παρέμβασή της, λέγοντας: «Σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης. Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU».

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από την εισροή των πόρων – προς τα τέλη Ιουλίου- ανοίγει ο δρόμος για μπόνους 7 μονάδων στο ελληνικό ΑΕΠ, αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20%, 200.000 νέες θέσεις εργασίας και για φοροελαφρύνσεις 5 δισ. ευρώ.
Οι ωφέλειες της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. Ευρώ θα «απλώνονται» τα επόμενα 6 χρόνια, ενώ οι επιδράσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 20ετίας. Επιπλέον, το σχέδιο αυξάνει τον λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ώστε να επιτρέψει την μείωση των φόρων προσφέροντας ανάσα στους φορολογούμενους.

 

ΣΥΡΙΖΑ: ΦΙΕΣΤΑ
Φιέστα χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσίαση των δράσεων του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». «Όσα φαντασμαγορικά σόου και να στήσει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό σχέδιο δεν απευθύνεται στην κοινωνική πλειοψηφία (εργαζόμενους, νέα γενιά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις) αλλά σε ελάχιστους και ισχυρούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Οι φιέστες του κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, που ετοίμασε εν κρυπτώ από τα κόμματα και την κοινωνία, δυστυχώς απευθύνονται σε ελάχιστους και ισχυρούς. Όσα φαντασμαγορικά show και να στήσει, σύντομα η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θα καταλάβουν ότι:
»Δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά, αφού δεν έχει καμία πρόβλεψη για αυτούς παρά μόνο διαιώνιση της οικονομικής ανέχειας και του εργασιακού Μεσαίωνα.
»Δεν απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφού δεν προβλέπει καμία ουσιαστική στήριξη και ρευστότητα ούτε το πώς θα θωρακιστούν απέναντι στον ανταγωνισμό.
»Η όποια μέριμνά του για τη βιομηχανία περιορίζεται σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις χωρίς διαφανή κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπ` όψιν τις πραγματικές ανάγκες χωρίς μια εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες που προκύπτουν από αυτή.
»Έχει σε δεύτερη μοίρα τον πρωτογενή τομέα και την έρευνα και καινοτομία, δεν έχει μέριμνα για την πραγματική μείωση της ανεργίας.
»Δεν έχει καμία μέριμνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επενδύοντας στο παρωχημένο μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών.
»Δεν έχει καμία μέριμνα για τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.
»Δεν έχει καμία μέριμνα για την άμβλυνση των ανισοτήτων οι οποίες διευρύνονται υπονομεύοντας και την ίδια την ανάπτυξη.
»Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, όσους βολικούς μονολόγους και να κάνει για τις κάμερες, να ξέρει ότι οι πολίτες δεν τον ακούνε. Πολύ απλά γιατί το σχέδιό του για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν απευθύνεται σε αυτούς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass