Δένδιας: Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη

Aμεση σύγκληση του ΕΣΕΠ για διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για Αμμόχωστο ζητά ο Γ. Κατρούγκαλος και ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2021 9:17

ΛΕΥΚΩΣΙΑ  
«Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντησή μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.


Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ιδίως στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής κυβέρνησης. Να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού. Και επίσης να σταθεί στο πλάι της Διεθνούς Νομιμότητας.
Αυτό είναι που θα τονίσω και στη συνάντηση που θα έχω αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης και με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου.
Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.
Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Εμείς, απ’ τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της Διεθνούς Νομιμότητας.
Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση -το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά- δεν παράγει δικαιώματα.
Αυτό το τόνισα ήδη προς τους συνομιλητές μου χθες και σήμερα. Στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας. Και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών.
Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια. Η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών. Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι αρνητικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο εδώ στην Κύπρο. Δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα, στη Βόρεια Κύπρο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.
Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Αυτά άλλωστε δεν τα λέμε εμείς. Περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σκοπός μας σήμερα είναι να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή πλαίσια και φόρουμ.
Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν».

 

ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Σαφές μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους στα Κατεχόμενα, αλλά η προσπάθειά τους δεν παραπλανά κανέναν.
Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση «Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence» την οποία διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (PSEKA), ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο άνοιγμα των Βαρωσίων από τον Τούρκο πρόεδρο. «Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα» πρόσθεσε.
Παρά τις σοβαρές προκλήσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας. «Ενωμένες στην αξίωση για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ενωμένες στη διαρκή προσπάθεια για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της ανάπτυξης με σημαντικούς εταίρους, στην περιοχή και πέρα από αυτή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΣΕΠ
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την «αδυναμία της να διαμορφώσει αποτελεσματική αποτρεπτική πολιτική στην προδιαγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο», άσκησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
«Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Προέδρου Ερντογάν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2020 το τουριστικό άνοιγμα τμήματος του θαλάσσιου μετώπου της Αμμοχώστου, είχε ακολουθήσει η αποκαθήλωση κάθε ελληνικής επιγραφής από τα δημόσια κτίρια της πόλης. Απέναντι στην προφανή αυτή προσπάθεια “σαλαμοποίησης”, η κυβέρνηση δεν ανέπτυξε δική της στρατηγική», τόνισε προσθέτοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν περιέλαβε το Κυπριακό μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας, στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ», ενώ «αρνήθηκε να υιοθετήσει τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ένταξη του Κυπριακού, όπως και των διμερών ελληνοτουρκικών, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο».
«Όχι μόνον δεν διεκδίκησε κυρώσεις, αλλά ούτε καν συνέδεσε τη θετική ευρωτουρκική ατζέντα με συγκεκριμένες υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, συμφώνησε στο Συμβούλιο του Ιουνίου να δοθεί εντολή για διαπραγματεύσεις αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ χωρίς κανένα αντάλλαγμα”, σημείωσε.
«Εδώ που βρισκόμαστε, οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν. Και ορισμένες από αυτές, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χλιαρές», συνέχισε. «Έχουν ήδη προεξοφληθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν και έχουν μάλιστα εργαλειοποιηθεί στο εσωτερικό πολιτικό του αφήγημα», είπε παραπέμποντας στη χθεσινή ομιλία του Ρ.Τ. Ερντογάν ως «αγέρωχου ηγέτη που αποκρούει τις συνωμοσίες των εχθρών της Τουρκίας» στα κατεχόμενα: “Θα τους ακούσουμε”, αλλά “δεν μας νοιάζει τι θα πουν. Εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει”».
«Άμεσα πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Και άμεσα επίσης πρέπει να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να αποκτήσουμε, επιτέλους, εθνική στρατηγική προώθησης λύσεων και όχι απλώς εκ των υστέρων διαμαρτυριών», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Τέλος, επισήμανε πως «σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της προσπάθειας της Τουρκίας να εμφανίσει ως νομοτελειακή τη διχοτόμηση, με το επιχείρημα ότι στο νησί υπάρχουν δύο λαοί, άρα αναπόφευκτη είναι η δημιουργία δύο κρατών, αποτελεί η κοινή δράση με τις προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, που έκαναν αισθητή την αντίθεσή τους στους τουρκικούς σχεδιασμούς».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό τού κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για τον τερματισμό της κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», κατέληξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass