Ιστορική ευκαιρία το Σχέδιο Ελλάδα 2.0

Για την ανάπτυξη και τη συνολική πορεία της χώρας, εκτιμά ο Θ. Σκυλακάκης - Η Ελλάδα θα εισπράξει τα πρώτα 4 δισ. ευρώ, «πιθανότατα, την επόμενη Παρασκευή»

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2021 13:06

ΑΘΗΝΑ
Την πεποίθηση ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα αποδειχθεί μια ιστορική ευκαιρία και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε: «Η κυβέρνηση μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη και πολύμηνη διαπραγμάτευση, φέρνει στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Ελλάδα 2.0, ένα σχέδιο που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια».
Εν συνεχεία προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που υπέγραψε Συμφωνία με την Κομισιόν και ενδεχομένως και η πρώτη χώρα που θα πάρει χρήματα, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ, «πιθανότατα, την επόμενη Παρασκευή». Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών γιατί θα δώσει μήνυμα στις αγορές, ότι «η Ελλάδα προχωρά μπροστά».
«Τα 30,5 δισ. ευρώ που έρχονται, μπορούν και θα αλλάξουν την Ελλάδα», είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι «μαζί και με τα 12,7 δισ. δάνεια, θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους, 60 δισ., προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, και θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας».
Ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε έκθεση της Oxford Economics, για τις επιπτώσεις του σχεδίου Ελλάδα 2.0, στην Οικονομία. Η έκθεση καταγράφει, είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα λεφτά, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλη διαφορά, 20% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 15% που είναι το αμέσως επόμενο ποσοστό. Καταγράφει επίσης, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα που έχει το πιο φιλόδοξο σχέδιο, από πλευράς δαπανών, θα έχει και τη σημαντικότερη αύξηση στο ΑΕΠ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θα έχει τη σημαντικότερη αύξηση στην απασχόληση, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Στο κλίμα αυτό, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στην κριτική που δέχεται το σχέδιο Ελλάδα 2.0. «Αν εμείς έχουμε ένα κακό σχέδιο, τι έπαθαν ο Economics, το Bloomberg, οι Financial Times, oι Ευρωπαίοι; Μύγα τους τσίμπησε και λένε ότι έχουμε καλό σχέδιο;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να επικαλέστηκε ρεπορτάζ στους Finacial Times, από εκπροσώπους της Κομισιόν, που δεν αναγράφονται, αλλά δηλώνουν ότι το σχέδιο της Ελλάδας είναι από τα συνεκτικά που κατέθεσε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αλλά και σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Eurogroup, “το ελληνικό σχέδιο ήταν από τα καλύτερα”, και η πρόεδρος της ΕΕ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα μεταμορφώσει βαθιά την ελληνική οικονομία».
Αντίστοιχες εκτιμήσεις, όπως εξάλλου ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διατυπώθηκε και από το «θερμόμετρο» των αγορών, τον οίκο Moody’s που εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη νότια χώρα, στο ΑΕΠ, ότι θα έχει χαμηλότερα ελλείμματα και μείωση του βάρους του χρέους, χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν φέρει πρόοδο στην ποιότητα των θεσμών και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και αυτό φαίνεται στην ταχεία υποβολή και την συνολική «συμπεριληπτικότητα» του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτίμησαν ότι το σχέδιο δεν αφορά τους πολλούς και ότι τα οφέλη του δεν θα διαχυθούν στην κοινωνία. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ωστόσο, επικαλέστηκε τις πρόνοιες του σχεδίου για έργα και δράσεις που τα οφέλη τους θα διαχέονται στο κοινωνικό σύνολο.
«Η αντιπολίτευση λέει ότι το σχέδιο είναι για λίγους. Λάθος! “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” 1 δισ. ευρώ, “Εξοικονομώ για ενέργεια”, “υπογειοποίηση” καλωδίων ρεύματος, 250 εκατ. ευρώ, πολεοδομικά σχέδια, πράσινα λεωφορεία- ηλεκτρικά ταξί, ενίσχυση δικτύων ύδρευσης, αντιπλημμυρικά έργα, ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους (πολεοδομίες, κτηματολόγια κ.α.), υγεία, κέντρα υγείας, προαστιακός Δυτικής Αττικής», υπενθύμισε ο κ. Σκυλακάκης για να προσθέσει: «Όλα αυτά δεν αφορούν τους λίγους όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά τους πολλούς!».
Αλλά και στην κριτική που διατυπώνεται ότι τα χρήματα θα διατεθούν μέσω των συστημικών τραπεζών, και ότι δεν θα υπάρξει πρόσβαση για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλογιστούν ότι δεν μπορούν να δοθούν δάνεια σε μη αξιόχρεες επιχειρήσεις, γιατί, συν τοις άλλοις, απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Πώς θα δώσουμε δάνεια, χωρίς να τηρούμε τους τραπεζικούς ευρωπαϊκούς κανόνες; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Η απάντηση είναι “καμία”. Γιατί λοιπόν γίνεται μια τέτοια συζήτηση;», σχολίασε ο υπουργός και απάντησε στην κριτική ότι το Σχέδιο δεν θα ωφελήσει τις μικρομεσαίες κατ΄επιταγή των δανειστών που θέλουν ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων: «Αυτή η κυβέρνηση έδωσε 8,5 δισ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή, και τα περισσότερα από τα μισά κατέληξε να είναι μη επιστρεπτέα, τα οποία πήγαν σε ποσοστό 98%, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η κυβέρνηση και έδωσε και τεράστια άλλα ποσά που πήγαν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

 

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε και στα “πυρά” που δέχεται η κυβέρνηση ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 έγινε ερήμην της κοινωνίας. «Η αντιπολίτευση λέει ότι δεν έγινε διαβούλευση. Έγινε διαβούλευση η οποία είχε πολλούς συμμετέχοντες στην πρώτη φάση. Σε πρώτη φάση έγινε μέσω της ΟΚΕ, και έγινε και δημόσια διαβούλευση! Αλλά η ταχύτητα είναι κρίσιμο θέμα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έπρεπε να τρέξουμε », είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί συμπληρωματικά με τα άλλα προγράμματα της χώρας όπως το ΕΣΠΑ».
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το Σχέδιο έχει και περιφερειακή διάσταση, καθόσον λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ, το οποίο σημειωτέον προβλέπει έργα 8 δισ. για την περιφέρεια «το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ προβλεφθεί για την περιφέρεια» και περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματικά έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass