Πράσινο φως για Μεσοχώρα, θα δούμε για ...Αχελώο

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2021 10:10

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Του απεσταλμένου της «ΕτΔ» Γιώργου Ρούστα

Τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ με δηκτικό τρόπο σχολίασε τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης για τις πρόωρες κάλπες, σημειώνοντας ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».
Ξεκαθάρισε ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν λόγω του κορονοϊού» και απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Διευκρίνισε ακόμη ότι «αυτή την ώρα δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών».
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και εκτίμησε πως στο τέλος της τετραετίας οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο της κυβέρνησης και θα συγκριθεί με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης. «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, το μέρισμα πρέπει να το καρπώνονται οι πολίτες. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε. Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει η οικονομία να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σχετικά με τη σκοπιμότητα του ανασχηματισμού σε σχέση με την πληγείσα κυβερνητική εικόνα από τις φωτιές το αν έστριψε το κόμμα δεξιότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη. Οι εικόνες που ζήσαμε το Καλοκαίρι ήταν πολύ σκληρές, για μένα προσωπικά, αλλά -πιστεύω- και για όλους τους πολίτες. Ως προς τη στροφή, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η Κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, να γράφει χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά αυτό για το οποίο μίλησα χθες: Μία πλατιά, ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια, που απαιτεί από τους πολιτικούς ειλικρίνεια, αποτέλεσμα, και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει».
Για το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια και ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain».

ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΧΕΛΩΟΣ
Σχετικά με τον Αχελώο και τη συνολική διαχείριση των υδάτων, που ρώτησε η «Ελευθερία», ο πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε «πονεμένη ιστορία, καθώς τεχνικά και συνταγματικά είναι πολύ δύσκολο έργο η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε προτάξει και άλλα έργα μικρότερης εμβέλειας που να καλύπτουν το υδατικό έλλειμμα στο θεσσαλικό κάμπο. Το έργο της Μεσοχώρας πρέπει να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό, καθώς έχουμε δαπανήσει 500 εκατ. ευρώ, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα στην όποια προσπάθεια κάνουμε ενόψει και της νέας ΚΑΠ για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Σε άλλες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν αναφορικά με τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, κυρίως σε σχέση με το κόστος παραγωγής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «θα παρακολουθούμε συνέχεια την κατάσταση με τις τιμές στην αγορά. Εάν κρίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε και άλλη παρέμβαση προφανώς είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε και αυτό το ενδεχόμενο». Υπενθύμισε ακόμη ότι τήρησε τη δέσμευσή του προς τους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα των παράνομων ελληνοποιήσεων. «Είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι εκτιμάται από τον κτηνοτροφικό κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των τιμών του γάλακτος διότι οι άνθρωποι αυτοί βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό».
Για το φαινόμενο της υπεραλίευσης ανέφερε πως «πρέπει να συζητήσουμε με τους αλιείς και τους επιστήμονες, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει φαινόμενα υπεραλίευσης, ουσιαστικά πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε». Για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, αυτό θα υλοποιηθεί για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες, όταν θα ισχύει η απλή αναλογική, θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. “Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω” τόνισε κατηγορηματικά. Έστειλε δε πολλαπλά μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. «Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες, και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να θέλει να ζήσει ξανά ο λαός το 2015» σημείωσε με νόημα.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και σχετικά με την τρίτη δόση επισήμανε ότι είναι σημαντικό να την κάνουν όσοι έκαναν νωρίς την πρώτη δόση και έχουν περάσει περίπου 8 μήνες από τότε. Η τρίτη δόση θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού». Για τους αντιεμβολιαστές, υποστήριξε πως «υπάρχουν παντού στον κόσμο και πως οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες», ενώ παραδέχθηκε πως «εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια, δεν μπορούν εύκολα να πειστούν. Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες». Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών και αν θα αφήσει την εξέταση των περιπτώσεων μόνο στα πειθαρχικά συμβούλια ή θα πάρει νέα και πιο σκληρά μέτρα εναντίον των υπευθύνων ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Ημουν υπουργός, ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα. Δεν θεωρώ ότι το φαινόμενο είναι τόσο μαζικό. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων, η χλεύη των συναδέλφων ίσως να είναι πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέτρο από μία ποινή».

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Για την Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης απέναντί της και δήλωσε πως “είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της αυτοάμυνας». Σχετικά με το μεταναστευτικό, απάντησε πως «η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με αυτή πριν από έναν χρόνο. Σε πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές και το αντιστάθμισμα είναι χαμηλότερος ΦΠΑ. Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό, αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό. Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ
Για τα μεγαλύτερα λάθη του ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω. Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιόρθωτος και αποτυχημένος
«Η κατ’ ευφημισμό συνέντευξη Τύπου - ορισμένες ερωτήσεις για το πόσο πετυχημένος είναι τελικά ο κ. Μητσοτάκης παραήταν σκληρές και απρόσμενες - ήταν μία δίωρη κοροϊδία σε πανελλαδική μετάδοση», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «αποτυχημένος, φοβισμένος, αδιόρθωτος και σε αποδρομή ο κ. Μητσοτάκης, περιορίστηκε σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και υποσχέσεις για εκρηκτική ανάπτυξη, την ώρα που οι πολίτες οδηγούνται σε καθημερινή φτωχοποίηση».
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κοροϊδία» αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός «αντί για μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για να πέσουν οι τιμές και των ιδιωτών παρόχων και αύξηση του κατώτατου μισθού όπως κάνουν άλλες χώρες στην ΕΕ, κοροϊδεύει πως με 150 εκατ. ευρώ οι πολίτες θα μπορέσουν να πληρώσουν αυξήσεις ως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε είδη πρώτης ανάγκης».
«Τα καλύτερα βέβαια», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν ότι δεν είναι διχαστικός αυτός που έχει χωρίσει τους Έλληνες σε δύο κατηγοριών πολίτες», όπως «και ότι επιδιώκει την μείωση των ανισοτήτων, μάλλον με τον νέο πτωχευτικό, τη θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, την έξωση 40.000 μαθητών από τα ΑΕΙ και την μόνιμη εξυπηρέτηση των ολιγαρχικών συμφερόντων και χορηγών του».

ΚΙΝΑΛ: Μέτρα στήριξης λίγων
«Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε και σήμερα το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.
Επέκρινε τον πρωθυπουργό για αλαζονικό και διχαστικό λόγο και τόνισε: «Αγνοεί ότι η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι του γυρίζουν ήδη την πλάτη. Κατά τα λοιπά επανέλαβε τα προσωρινά, με ημερομηνία λήξης και προεκλογικά μέτρα του. Η πολιτική του δεν αλλάζει. Οδηγεί στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων».
Όπως ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κυρίως στηρίζουν λίγους και ισχυρούς, όπως τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μεγάλο κληρονόμους.

ΚΚΕ: Όλα για τους λίγους
Για “δήθεν παροχές” που δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων των πολιτών, κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη 85η ΔΕΘ.
«Όλα για τους λίγους»! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη για όλους», με όφελος και για το κεφάλαιο και για τον λαό.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου” αναφέρει το ΚΚΕ.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα και την ενέργεια συνολικά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως «φάρμακο» την αιτία του προβλήματος, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό κι ενεργειακή φτώχεια.
Όσο για τους νέους, που ο πρωθυπουργούς τους βλέπει ως ντεκόρ στις ομιλίες του, βλέπουν πολύ καλά τις δήθεν νέες «ευκαιρίες» στις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη, στο νέο πιο σκληρό ταξικό σχολείο, ακόμη και στην επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Και σήμερα μάθαμε ότι, εκτός από ρεπό, θα «απολαμβάνουν» και Gigabytes!»

ΜέΡΑ25: Φύκια για μεταξωτές κορδέλες
Το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τονίζει ότι η «σχέση εμπιστοσύνης της κοινωνίας ευρύτερα με τη Μητσοτάκης ΑΕ έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα ήδη προ πολλού» και προσθέτει ότι «κανένας δεν σας πιστεύει πια κ. Μητσοτάκη, όσα καλοπληρωμένα μέσα κι αν επιστρατεύετε και όσα ΜΑΤ κι αν βάλετε να περιφρουρούν την “επαφή” σας με τον κοινωνία».
Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, ο κ. Μητσοτάκης «προσπάθησε να μας πείσει ότι η Ελλάδα αλλάζει, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά φύκια για μεταξωτές κορδέλες ως δήθεν οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως άλλωστε κάνουν διαχρονικά όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις».

Ελληνική Λύση: Αλαζονεία...
«Ένας πρωθυπουργός με αμετροέπεια, αλαζονεία, εκτός πραγματικότητας αλλά και με αγνωσία άκρως επικίνδυνη για το Έθνος» αναφέρει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της για τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Περαιτέρω σημειώνει: «Ένας πρωθυπουργός που φαντασιώνεται αγρότες με 1.000 στρέμματα, όταν η μέση αγροτική γη είναι μονοψήφιος αριθμός στρεμμάτων ανά αγρότη. Αντί να προβεί σε αναδασμούς και ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, στην ενέργεια, στις ζωοτροφές κλπ, υπόσχεται «φιλοδωρήματα» αφήνοντας τις αθρόες ελληνοποιήσεις γάλακτος και αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να διαλύουν την πρωτογενή μας παραγωγή.
Ένας πρωθυπουργός που ομολογεί ότι νιώθει άβολα στη Ν.Δ. και οραματίζεται ότι εκφράζει την... κεντροαριστερά!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass