Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου

Ανεμβολίαστοι και οι 54 νεκροί της τελευταίας εβδομάδας στη Βόρεια Ελλάδα * Κραυγή αγωνίας γονέων ΑμεΑ *Επιστολή στη Μιχαηλίδου για άρση διακρίσεων

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2021 10:10

ΑΘΗΝΑ

Ηλικιωμένα άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας, όσοι είναι άνω των 60 ετών αλλά και οι υγειονομικοί συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
Όπως ανακοίνωσε η κ. Θεοδωρίδου, τρεις κατηγορίες των συμπολιτών μας θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση για να προστατευθούν.
Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση χορηγείται ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου στους ανοσοκατεσταλμένους ενώ ακολουθούν άμεσα και οι άλλες 3 κοινωνικές ομάδες που ανακοινώθηκαν.
Σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται ενίσχυση με τρίτη δόση, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ εξήγησε ότι τα αντισώματα μειώνονται 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό γι’ αυτό προτείνεται να γίνει η τρίτη δόση 6 με 8 μήνες μετά.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΣΗ
Στη συνέχεια όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna, για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson. Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.
ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΊ
Την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία με στόχο το χτίσιμο του τείχους ανοσίας δείχνει να κολλάει στην απροθυμία αρκετών πολιτών να εμβολιαστούν η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στέλνει όλο και περισσότερους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ ή ακόμα και στον θάνατο.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας σε 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, και οι 54 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στα νοσοκομεία μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (ποσοστό 96,1%) είναι ανεμβολίαστοι.
Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κορονοϊό 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί.
Προβληματισμένος, εμφανίστηκε πρόσφατα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Αρχικά, ο κ. Γώγος ρωτήθηκε για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες παντού και πως σε κάποιους θρησκευόμενους ανθρώπους το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποί τους. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησίας, που στηρίζει τους εμβολιασμούς.
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι «έχουμε αρκετούς θανάτους».
Ακόμη, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση. Οπως είπε, η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70%. Εκτίμησε ακόμη ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγχθούν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει.
ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑμεΑ
Εν τω μεταξύ , επιστολή διαμαρτυρίας προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στέλνουν σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων με ψυχονοητικές αναπηρίες εκφράζοντας την αγωνία τους για τα παιδιά τους και τον αποκλεισμό που υπόκεινται καθώς όπως αναφέρουν η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου με την οποία διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η είσοδος ωφελουμένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, αποκλείονται χιλιάδες παιδιά.
Η επιστολή η οποία κοινοποιείται και σε άλλα στελέχη της κυβέρνησης αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ειδικότερα την άρση του διαχωρισμού και των διακρίσεων στον ΑμεΑ πληθυσμό, όπως επισημαίνεται. Οι σύλλογοι θέτουν το ερώτημα σχετικά με το «πώς διασφαλίζεται ο κατεξοχήν ρόλος των ΚΔΑΠΑμεΑ και ΚΔΗΦ όταν αποκλείονται μέλη των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια και ρηγματώνεται ο κοινωνικός ιστός των ΑμεΑ και ζητούν την απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου σας προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα στα οποία αιφνιδίως βρέθηκαν τα ΑμεΑ, οι οικογένειες αυτών, καθώς και οι φορείς που υπηρετούν τις ανάγκες τους.
Μόνον με εμβολιασμό ΑμεΑ στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
Για το συγκεκριμένο θέμα που προκύπτει με τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών ΑμεΑ από τα σχολεία μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος», η πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων «Θεοτόκος» Κατερίνα Κουτουκάκη και ο πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Γιάννης Μοσχολιός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass