Νόμος από Τσίπρα, σε 500 θέσεις εταιρείας παραπέμπει ο Χατζηδάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2021 10:25

ΑΘΗΝΑ


Να υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που, όπως ανακοίνωσε, θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η οποία «θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή», προκαλεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ιδού η Ρόδος». Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «με τον εργασιακό του νόμο, έδωσε δώρο στις μεγάλες εταιρείες-πλατφόρμες, τη δυνατότητα να μετατρέψουν τους εργαζόμενούς τους από μισθωτούς σε αυτοαπασχολούμενους. Δηλαδή εργαζόμενους-σκλάβους χωρίς ασφάλεια, χωρίς αργίες, χωρίς δώρα, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς». «Γιατί αυτό είναι το σχέδιό του για την εργασία. Γιατί κυβερνά με μόνο γνώμονα τα κέρδη λίγων και ισχυρών», προσθέτει.
Με αφορμή τη σημερινή μοτο-πορεία διανομέων εργαζόμενων στην e-food, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «σήμερα όμως ένα ποτάμι αξιοπρέπειας πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων». «Οι αόρατοι εργαζόμενοι έγιναν ορατοί, σημειώνει, «διεκδικώντας αξιοπρέπεια και το αυτονόητο δικαίωμα, όταν έχουν ένα εργατικό ατύχημα, να μη μένουν χωρίς εισόδημα αυτοί και οι οικογένειές τους».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι έχει δεσμευθεί για την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ωστόσο, «επειδή η κυβέρνηση μπροστά στον πανικό της και τη γενική κατακραυγή ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν ευθύνεται ο νόμος της για αυτή την αθλιότητα, την προκαλώ να αποδείξει στην πράξη όσα λέει». «Και να υπερψηφίσει», υπογραμμίζει, «τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, η οποία και θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή. Ιδού η Ρόδος...».
ΤΟ ΚΚΕ
«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των χιλιάδων διανομέων, οι οποίοι με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, έδωσαν μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του. «Ο αγώνας και τα αιτήματά τους είναι δίκαια, γι’ αυτό και το ΚΚΕ επανακαταθέτει στη Βουλή την Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διανομέων φαγητού και ποτού, την οποία η κυβέρνηση είχε απορρίψει, ψηφίζοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη» αναφέρει το σχόλιο του κόμματος και υπογραμμίζει καταλήγοντας: «Ο αγώνας των εργαζομένων θα πετάξει στα σκουπίδια τον νόμο τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ και θα ξηλώσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που από κοινού ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για να ματώνουν τους εργαζόμενους».
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: 500 ΝΕΕΣ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
«Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τις συνεργατικές πλατφόρμες, μόλις χθες μία διεθνής αλυσίδα διανομής φαγητού, που το καλοκαίρι ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2021, θα δημιουργήσει στην πατρίδα μας μέχρι 500 νέες θέσεις εργασίας!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε γραπτή δήλωσή του.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, «η είδηση είναι σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον, διότι έρχεται σε συνέχεια άλλων επενδύσεων που δημιουργούν νέες δουλειές και έχουν συντελέσει στην αποκλιμάκωση της ανεργίας από 17% το 2019 σε 14% φέτος. Δεύτερον, διότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά αποκλειστικά σε θέσεις μισθωτής εργασίας, που δήθεν, κατά τη μυθολογία των ημερών, σχεδόν εμπόδιζε ο πρόσφατος Εργασιακός Νόμος για τις πλατφόρμες. Πού είναι λοιπόν τα εμπόδια; Πού είναι τα “τεκμήρια” και οι άλλες σαπουνόφουσκες εναντίον των εργαζομένων; Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα εκδικούνται σκληρά και νωρίτερα απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς τους πολιτικούς μυθοπλάστες» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα προχωρεί μπροστά με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές. Και οι εργαζόμενοι - ιδιαίτερα των ντελίβερι - έχουν έναν νόμο να τους προστατεύει περισσότερο από τους προηγούμενους, τους δίνει νέα δικαιώματα και τους στηρίζει πιο αποτελεσματικά απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι μυθοπλάστες φυσικά μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με τους μύθους τους!». Σημειώνεται ότι η Rocket, υπηρεσία online παραγγελίας και διανομής φαγητού στην Ελλάδα, προχωρά σε υπογραφή συμβάσεων μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου με τους νέους διανομείς της.
«Κόκκινη» διαμαρτυρία
Μοτοπορεία έκαναν σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, διανομείς, μετά την πρόθεση της efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς εργαζομένων της.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό) σε ανακοίνωσή της, «οι τελευταίες εξελίξεις ειδικότερα στον κλάδο των διανομέων επιτάσσουν την ανάγκη της κινητοποίησης, για να στείλουμε το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν είμαστε αριθμοί, αλλά άνθρωποι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass