Αυξάνει κατά 750 εκατ. ευρώ το μετοχικό της κεφάλαιο η ΔΕΗ

Για να κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ μετά την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2021 13:20

ΑΘΗΝΑ
Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.


Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Νοεμβρίου και θα γίνει με άνοιγμα βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης.
Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου ενώ σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση.ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές  η απόφαση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έγινε καθώς:
Κρίθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, αφού έχει ανεβεί σημαντικά η τιμή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. «Είναι ώρα η εταιρεία να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη που έχει από τον εντυπωσιακό μετασχηματισμό της την τελευταία διετία», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης, ειδικά ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης. Σημειώνεται ότι για να καλύψει η ΔΕΗ το κενό με την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να κάνει επενδύσεις σε φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Τέλος, η ΑΜΚ θα ενισχύσει γενικότερα την επιχείρηση, δίνοντάς της περισσότερες επιλογές ως προμηθευτή.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».

 

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ
Λίγο νωρίτερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.
Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4%, σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου.
Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, από 171,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.
Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

 

ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε:
«Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΤΙΣΤΩΝ
»Περαιτέρω πρόοδος καταγράφηκε στη διαδικασία μετασχηματισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων μας, με την εισαγωγή νέων Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας, ενώ ξεκινήσαμε τον ανασχεδιασμό της εμπειρίας των πελατών μας με το πρώτο κατάστημα-πιλότο στην Αθήνα να είναι σε λειτουργία από τον Ιούλιο.
»Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχουμε ήδη εγκαταστήσει μέσω της ΔΕΗ blue πάνω από 400 φορτιστές στην Ελλάδα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στην χώρα.
»Τέλος, σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2021 ήταν και η ολοκλήρωση χρηματοδότησης και από τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες, εκτός από την ενίσχυση της ρευστότητας, αναμένεται να επιφέρουν και θετική επίδραση στην είσπραξη απαιτήσεων.
»Η προσφορά, ύψους 2,1 δισ. ευρώ του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αποτιμά το 100% της αξίας του σε 4,3 δισ. ευρώ, παραπέμπει σε μία αξία 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης και αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα που έχει ποτέ προσφερθεί για συναλλαγή πώλησης υποδομών στην Ελλάδα.
»Τα κεφάλαια που θα εισπράξει η ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, καθώς και για την επιτάχυνση του επενδυτικού πλάνου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass