Tοπικό lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα

Ασθενείς Covid σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, δήλωσε η Γκάγκα - Χαμηλό ποσοστό νοσηλειών μεταξύ παιδιών και εφήβων

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2021 14:21

ΑΘΗΝΑ
Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

 

ΚΑΜΠΑΝΑΚI ΑΠΟ ΓΚΑΓΚΑ
Για αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, συμπληρώνοντας πως από νομό σε νομό κυμαίνεται από 11-36%, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
«Το φθινόπωρο μπαίνει και ο χειμώνας είναι μπροστά» ανέφερε η κ. Γκάγκα. «Χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου, θέλουμε να είναι ενήμεροι όλοι ότι τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν» τόνισε.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΣ COVID ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απάντηση στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε γιατρούς των πανεπιστημιακών κλινικών και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Αφορμή της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία με έγγραφό της ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνονται δεκτοί στις κλινικές της ασθενείς με Covid-19.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η κυρία Γκάγκα, ερωτηθείσα για το εάν υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακοί που ζήτησαν ή αρνούνται να συνεχίσουν να νοσηλεύουν περιστατικά κορονοϊού, ήταν κατηγορηματική. Τόνισε ότι από την αρχή αυτής της πανδημίας «όλοι μαζί, Πανεπιστήμιο και ΕΣΥ, πορευθήκαμε για να την αντιμετωπίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν έχει γίνει καμιά αίτηση από πανεπιστημιακό νοσοκομείο για να μη δέχονται περιστατικά κορονοϊού». Προφανώς, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα έχουν κι άλλα περιστατικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των φοιτητών, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά, τόνισε.

 

ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Παίρνοντας τον λόγο κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως ο μέσος όρος ημερήσιων διαγνώσεων είναι 2.224 νέα κρούσματα ανά ημέρα και η μέση ηλικία των ασθενών υπολογίζεται στα 34 έτη. Σήμερα, υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια.
Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ανησυχητική εικόνα που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, τα κρούσματα στην Ξάνθη διπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία.
Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ηπιότερη, αλλά σαφής αύξηση στη διάδοση του κορονοϊού. Εντούτοις, η Θεσσαλονίκη καταγράφει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με την Αττική.

 

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ενώ αντίθετα μικρότερη διασπορά βλέπουμε στους εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, είπε. Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 192.000 τεστ ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,16%. Παράλληλα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με εξαίρεση τη βόρεια Ελλάδα, όπου οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 192 εισαγωγές ανά ημέρα σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον, τουλάχιστον το 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας 45-65 ετών.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός.
Αναφερόμενη στην εικόνα κορονοϊού στα σχολεία, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως σταθερός παρέμενει ο αριθμός των θετικών self test στα σχολεία. Μάλιστα, φαίνεται πως δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων.
Επιπλέον, παρά την τάση αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, οι νοσηλείες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% των νοσηλειών στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΤΕΣΤΙΝΓΚ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Νέα μεγάλη μελέτη από τη Βρετανία, σε περιβάλλον επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, έδειξε σύμφωνα με την καθηγήτρια πως η μετάδοση εντός των σχολείων ήταν σπάνια. Όπως είπε, με το τέστινγκ αντί της καραντίνας, μειώθηκαν σημαντικά μολύνσεις και απομονώθηκαν αποτελεσματικά οι στενές επαφές.
Η καθηγήτρια έκανε τις παραπάνω παρατηρήσεις προκειμένου να τονίσει πως αρκετές χώρες ακολουθούν την τακτική της επιτροπής ειδικών, που έχει τροποποιήσει τις προϋποθέσεις για κλείσιμο ενός τμήματος εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού. «Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες» είπε.
Αναφερόμενη δε στα δύο τμήματα από τις Συκιές Θεσσαλονίκης που έκλεισαν, αφότου διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό άνω του 50% των μαθητών. «Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με θετικότητα 5,4%, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ
«Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά. Συνολικά το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στους εφήβους παρατηρείται σαφής διακύμανση της εμβολιαστικής κάλυψης, με τη νότια Ελλάδα να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού» είπε επιπλέον η καθηγήτρια.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε έρευνα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν, ήταν ανεμβολίαστα παιδιά, ανεμβολίαστων γονέων.

 

Εγκύκλιος για «φρένο» στα αυτόφωρα

Από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για μηνύσεις αντιεμβολιαστών

ΑΘΗΝΑ
Οδηγίες για τον χειρισμό των μηνύσεων που στρέφονται σε βάρος εκπαιδευτικών, ιατρών, νοσηλευτών και άλλων δημόσιων λειτουργών από αντιεμβολιαστές - αρνητές του κορονοϊού δίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς και ανακριτικούς υπαλλήλους (αστυνομικούς).
Όπως επισημαίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του,  «αδήριτη παρίσταται η ανάγκη  και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων,  ήδη, από το πρώιμο  στάδιο  υποβολής, έγκλησης ή μήνυσης, προεχόντως, των προσχηματικών ή και κακόβουλων».
Ο κ. Πλιώτας στην εγκύκλιό του αναφέρει πως όταν ένας ανακριτικός υπάλληλος λάβει στα χέρια του έγκληση, μήνυση και εν γένει  καταγγελία  κατά  εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας από αντιεμβολιαστή-αρνητή να  ενημερώνει τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα και να αναμένει συγκεκριμένες οδηγίες και να μην προχωρά σε σύλληψη ή προσαγωγή του μηνυόμενου.
Ο εισαγγελέας, αφού ενημερωθεί  για το επακριβές περιεχόμενο  της  καταμήνυσης, θα αξιολογεί την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας και θα αξιοποιεί την εισαγγελική εμπειρία του για να διαγνώσει  και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας.
Όπως τονίζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπάρχει η δικονομική ευχέρεια να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και ο εισαγγελέας να μην διατάσσει τη σύλληψη του μηνυόμενου.
Τέλος ο κ. Πλιώτας τονίζει ότι επιβάλλεται στις αρχές να επιχειρούν ώστε να εξιχνιαστούν τυχόν κυκλώματα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass