Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ συγκλόνισε την Κρήτη

Ζημιές σε καταστήματα, κατολισθήσεις και κατάρρευση εκκλησίας - Αισθητός μέχρι Κύπρο και Αίγυπτο - Δεν συνδέεται με το Αρκαλοχώρι - Τι περιμένουν οι σεισμολόγοι

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2021 12:42

ΑΘΗΝΑ
Αισθητός και στην Αίγυπτο έγινε ο χθεσινός σεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε την Κρήτη.


Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε «σύγκορμη» την ανατολική Κρήτη, ενώ έγινε αισθητή στα Δωδεκάνησα και την Κύπρο καθώς και στην Αίγυπτο, φέρνοντας μάλιστα μνήμες από τον μεγάλο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στη χώρα του Νείλου, που είχε συμβεί ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου 1992, προκαλώντας τότε τον θάνατο σε 541 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 6.522.
Όπως ανέφερε και η «Αλ Αχράμ», σήμερα πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύων αναφέρθηκαν στο σεισμό της Κρήτης, που έγινε αισθητός στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και στο Κάιρο και την Γκίζα.
Στην Κρήτη, από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε εστιατόρια και σε καταστήματα, κατολισθήσεις, ενώ κατέρρευσε και εκκλησάκι στον Ξερόκαμπο.
Η αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κορυφώθηκε όταν το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο να καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

 

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο, να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες, αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χουλιάρας συνέχισε λέγοντας ότι «στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3. Θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δεν θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.
Ο Ευθ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα». Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο. Στον ίδιο τόνο, ο Γεράσιμος Χουλιάρας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού.