Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαίνια εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Θα απασχοληθούν εντός του επόμενου έτους 700 εργαζόμενοι υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες Μητσοτάκης: Η πόλη γίνεται έδρα μεγάλων επενδύσεων - Μπουρλά: Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2021 13:43

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκινημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για την πόλη, την Pfizer, αλλά και τον Άλμπερτ Μπουρλά, έναν βέρο Σαλονικιό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μνημόνευσε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον CEO της Pfizer προ μηνών, όταν του έλεγε ότι «ήταν πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα δουλέψει». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι «η ανακάλυψη του εμβολίου φέρει την προσωπική του σφραγίδα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «εγκαινιάζουμε δύο πολύ σημαντικά κέντρα», στα οποία «θα απασχοληθούν εντός του επομένου έτους 700 εργαζόμενοι υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες».
Έπλεξε στην συνέχεια το εγκώμιο της Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε «πρωτεύουσα της εξωστρέφειας», καθώς «γίνεται έδρα μεγάλων επενδύσεων, που μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε στη Θεσσαλονίκη είναι το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι επέστρεψαν Έλληνες που βρίσκονταν στο εξωτερικό για να εργαστούν. «Παραπάνω από 50 νέα παιδιά, το 15% του προσωπικού, είναι Έλληνες που ξαναγύρισαν ύστερα από χρόνια στην Ελλάδα για να εργαστούν».
«Η κυβέρνησή μας προωθεί την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στην σημασία του εμβολιασμού, με αφορμή και την παρουσία στην εκδήλωση ενός από τους πρωτοπόρους στη μάχη κατά την πανδημίας, του Άλμπερτ Μπουρλά.
«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι πρώτοι στόχοι του κορονοϊού, τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να δώσουμε τον λόγο στους επιστήμονές μας».
«Δυστυχώς στη χώρα μας πεθαίνουν άνθρωποι που είναι κυρίως ανεμβολίαστοι, είναι ένα δράμα, θα μπορούσαν οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους να έχουν αποτραπεί», είπε και πρόσθεσε ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης θα κάνει την 3η δόση, όπως του συνέστησαν οι ειδικοί. «Δεν πρέπει να το αφήσουμε αναξιοποίητο το δώρο της επιστήμης», κατέληξε.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Είμαι περήφανος Έλληνας και περήφανος Σαλονικιός, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με καρδιά και ψυχή», τόνισε στο χαιρετισμό του ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, σημειώνοντας ότι η επένδυση του φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας και θα συνεισφέρει 650 εκατ. ευρώ, προσφέροντας παράλληλα πολλές θέσεις εργασίας.
Τόνισε μάλιστα ότι το 15% των εργαζομένων είναι Έλληνες του εξωτερικού που επέστρεψαν στην πατρίδα για να εργαστούν στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η πρώτη μας απόφαση για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη ελήφθη πριν 2 χρόνια» και πρόσθεσε ότι «φέτος διευρύναμε το αποτύπωμά μας, φέρνοντας εδώ το κέντρο επιχειρησιακών υπηρεσιών».
Τόνισε ότι πολλοί συντελεστές έπαιξαν ρόλο στην επένδυση: η πολιτεία, τα πανεπιστήμια, ο τοπικός επιχειρηματικός κόσμος και οι τοπικές αρχές, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους για τη συνεργασία και την υποστήριξη.
Ο κ. Μπουρλά μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «η πατρίδα μας έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για μια οικονομία βασισμένη στην γνώση», υπογραμμίζοντας ότι οι προτεραιότητες της Pfizer είναι ευθυγραμμισμένες με την μεταρρυθμιστική πολιτική της χώρας, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Σημείωσε δε ότι με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προωθηθεί η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η βιώσιμη ανάπτυξη.
«Είδαμε μέσα στην πανδημία η Ελλάδα επιτάχυνε τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός που μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάκαμψη της χώρας. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ένα νέο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας» παρατήρησε, διαβεβαιώνοντας πως «η Pfizer είναι θα είναι παρούσα σε αυτή την εθνική προσπάθεια».
Υπογράμμισε ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζονται επενδύσεις και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στη συνέχεια σχολίασε ότι οι επενδύσεις της Pfizer συμβάλλουν στην εθνική και την τοπική οικονομία με πολλούς τρόπους: «Δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης με εκατοντάδες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργασιών στη χώρα, υπογραμμίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική της χώρας τοποθετώντας δυνατά την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».
Η επένδυση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ως αυτή τη στιγμή απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου. Μεταξύ αυτών και Έλληνες επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα.
Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση αυτή για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία είναι ότι, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, στην πλήρη της εξέλιξη η επένδυση θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκ ευρώ το Α.Ε.Π. της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.
Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος  της Pfizer έχει ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα απαιτητικά ερευνητικά προγράμματα, όπως έρευνα στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, με τα οποία ασχολούνται οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη

 

Μέσα στο 2021 οι μελέτες για το χάπι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πριν από το τέλος του 2021 αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε χθες ο CEO της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά
Ο κ. Μπουρλά επισήμανε ακόμα ότι, παρότι τα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν ακόμα παραληφθεί, η εταιρεία αναλαμβάνει το ρίσκο για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε, εφόσον αυτά είναι θετικά, να είναι έτοιμη για την παραγωγή του νέου φαρμάκου σε ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο (δεν υπάρχει σχεδιασμός για παραγωγή στην Ελλάδα, διευκρίνισε).
Όπως είπε ο CEO της Pfizer, βάσει εργαστηριακών ελέγχων και ελέγχων σε πειραματόζωα, το νέο χάπι έχει σοβαρή αντιιική δράση. Στους δε ελέγχους σε ανθρώπους διαπιστώνεται ότι η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς-στόχους, ενώ το φάρμακο έχει και εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να αυξηθεί η χορηγούμενη δόση στους ασθενείς.
Ο κ. Μπουρλά υπενθύμισε ακόμα ότι οι επιστημονικές ομάδες της εταιρείας εργάζονται πάνω σε δύο διαφορετικά θεραπευτικά προϊόντα, στο χάπι και σε φάρμακο σε ενέσιμη μορφή.
Σε ερώτημα γιατί το φάρμακο καθυστέρησε σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ. Μπουρλά είπε χαρακτηριστικά: «Πάντα θεωρώ πως είμαστε αργοπορημένοι, δεν θεωρώ ποτέ πως είμαστε έγκαιροι (όταν ο στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές)».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ικανοποιημένος, γιατί το φάρμακο συνίσταται ουσιαστικά σε δύο νέες μοριακές οντότητες που ανακαλύφθηκαν με «αστρονομικά γρήγορο τρόπο, αν και όχι τόσο γρήγορο όσο στην περίπτωση του εμβολίου».
Διευκρίνισε ότι το βάρος δόθηκε αρχικά στο εμβόλιο, γιατί είναι η πρόληψη που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.