Κ. Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η συμφωνία με Γαλλία

Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα συμβάδισε με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας, τόνισε ο πρωθυπουργός σε χαιρετισμό του στο Ιδρυμα Κ. Γ. Καραμανλής

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2021 13:46

ΑΘΗΝΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», τονίζοντας τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρόσδεση της Ελλάδας με το «κοινοτικό άρμα» της Ευρώπης.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, και πραγματοποιείται στην έδρα του Ιδρύματος, στη Φιλοθέη.
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής - Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».
«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη, όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η Ιστορία και η παράδοσή της, και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνο για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τα λόγια του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.
Και συνέχισε: «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών, που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.
Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων. Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της, της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνδεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης.
Ειδικότερα, στις αβέβαιες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους τους ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζαν ριζικά».
«Η παράταξή μας ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος και της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Σήμερα, η 40χρονη εμπειρία μετουσιώνεται σε δύναμη. Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών. Έτσι άλλωστε, η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντός της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε και την πρόσφατη υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ένας στρατηγικός στόχος από το 1974. «Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά γίνεται το πρώτο θεμέλιο στη δημιουργία στρατηγικής αυτονομίας».
«Το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο και διαρκή πρόκληση. Μια τομή που δικαιώνεται και ανανεώνεται καθημερινά». Καταλήγοντας επισήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι «θα ήταν υπερήφανος με την επιλογή να είναι πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένειά μας η Ευρώπη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χρειάστηκε επίσης να παραμερίσει με πολιτικά επιχειρήματα τις όποιες -και ήταν πολλές- αντιρρήσεις στο εσωτερικό. «Κι έτσι μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα κέρδισε το χαμένο έδαφος κατορθώνοντας να ταυτιστεί με τη δεύτερη διεύρυνση της Ευρώπης.

 

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος «ταχεία ανάρωση στη Φώφη Γεννηματά». Οπως είπε «φαντάζομαι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων λέγοντας ότι θα υπερβεί και αυτή τη δοκιμασία και θα επανέλθει δυνατότερη από ποτέ» είπε χειροκροτούμενος.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι είναι αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν οι κ. Πέτρος Μολυβιάτης και Αχιλλέας Καραμανλής, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, αντιστοίχως.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου του 1974, την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ. Ήταν ένας ρεαλιστής πολιτικός με ένα μεγάλο όραμα. Και το όραμά του ήταν να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος. Πίστευε, ο αείμνηστος πρόεδρος, ότι μπορούσε να απαλλάξει το έθνος μας από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην ιστορία του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass