Μέλημά σας η ενότητα

Τα τελευταία λόγια της πριν φύγει από τη ζωή αποκάλυψε ο στενός της συνεργάτης Χρήστος Πρωτόπαπας * Γιώργος Λιάνης: Λιποθυμούσε, σηκωνόταν, έλεγε «όχι ακόμη» και συνέχιζε * Ηξερε ότι θα «έφευγε», δήλωσε ο γιατρός της οικογένειας Νικήτ. Κακλαμάνης

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2021 9:20

Τις τελευταίες ημέρες είχε επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία της, πέρασε πολύ δύσκολα το Σαββατοκύριακο, παρά ταύτα, δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα (και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου) να συνομιλεί με τους στενούς της συνεργάτες. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκαλύπτει τι τους έλεγε μέχρι προχθές η Φώφη:


«Αυτό που μας έλεγε ήταν ”προσέξτε την ενότητα της παράταξης, κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία, διαχειριστείτε την καθημερινότητα και κυρίως να προσέχετε να μην διασπαστεί η ενότητα”». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια- οδηγίες της Φώφης προς τους συνεργάτες της. Παρά την επιβάρυνση της υγείας της αυτό που την ένοιαζε ήταν η ενότητα της παράταξης.
«Πάθαμε σοκ, περιμέναμε να βγει σε λίγες μέρες για να δούμε ποιες θεραπείες θα ακολουθήσει», είπε, λέγοντας ότι προ ημερών μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε πως «ήταν πρώτα άνθρωπος, πρώτα άνθρωπος και μετά πολιτικός, ήταν αυτή που μας έδινε δύναμη, μας έλεγε “προχωράμε, μην κοιτάτε τι λένε οι δημοσκοπήσεις, προχωράμε, πάμε καλύτερα” και έτσι ήταν και θα πηγαίναμε καλύτερα και τώρα».
Στην συνέχεια, υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά «ήταν δυνατή και επιτυχημένη ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ», το οποίο όπως είπε «παρέλαβε στα όρια της κατάρρευσης».
«Το κυριότερο ήταν ότι ήταν άνθρωπος που νοιαζόταν για τον κόσμο, όταν ταλαιπωρείται ένας ΑΜΕΑ, όταν ταλαιπωρείται κόσμος στις ουρές. Νοιαζόταν και για τα μεγάλα, αλλά νοιαζόταν και για αυτά. Αυτό την χαρακτήριζε, το ύφος, η καθαρότητα», κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.
Η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την είσοδό της στον Ευαγγελισμό και την αποχώρησή της από τη μάχη για την ηγεσία, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία η ίδια εγγυόταν.
«Προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», υπογράμμισε, άλλωστε, στην ανάρτησή της με την οποία ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την κούρσα για τη διαδοχή και την είσοδό της στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου.
ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ, ΕΛΕΓΕ
Συγκινημένος ο Γιώργος Λιάνης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για τη μεγάλη απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λιάνης ανέφερε: «Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι.
Η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε ‘όχι ακόμη, όχι ακόμη’ και συνέχιζε τη δραστηριότητά της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».
Ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η Φώφη Γεννηματά «περίμενε τη στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη.
Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάστασή της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα.
Είναι “άνανδρο” κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με “σύνθημα” ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης».
ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ
Στην ίδια εκπομπή βρέθηκε καλεσμένη και η Κάτια Μακρή η οποία είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που γίνονται γνωστές εκ των υστέρων, η Φώφη Γεννηματά γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της και είχε επιλέξει, για να μην υπάρξει αναταραχή στο κόμμα, να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας, ίσως και μη πιστεύοντας ή αναμένοντας ότι θα υπάρξει τόσο ραγδαία χειροτέρευση της κατάστασής της, η οποία κατέστη δυστυχώς και μοιραία.
Και οι δύο τόνισαν πως η παρακαταθήκη που αφήνει είναι το κλίμα ενότητας όχι μόνο στο κόμμα της, αλλά και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο που εκδηλώθηκε αμέσως μετά από την είδηση του θανάτου της.
ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΕ
Η Φώφη Γεννηματά πολέμησε γενναία την αρρώστιά της και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και συνέχιζε να πορεύεται δυναμικά, όπως λένε όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά της.
«Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε», λέει μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νικήτα Κακλαμάνη, βουλευτής ΝΔ.
Περιγράφοντας την σχέση του με την οικογένεια Γεννηματά, σημειώνει: «Η πρώτη επαφή μου με την οικογένεια Γεννηματά ήταν το 1983. Ο πατέρας της ήταν υπουργός Υγείας τότε και η πρώτη μας συνάντηση ήταν επεισοδιακή λες και ξέραμε όμως ότι μέσα από αυτήν τη συνάντηση θα γεννιόταν μια σχέση αλληλοσεβασμού». Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν ο γιατρός της γυναίκας του Γιώργου Γεννηματά και μητέρας της Φώφης, όταν η ίδια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. «Έτσι μπήκα κατά κάποιον τρόπο στην οικογένεια Γεννηματά».
Όπως σημειώνει ο Νικήτας Κακλαμάνης: «Η Κάκια ποτέ δε με ρώτησε ‘πώς πάω’. Εκείνο που την ενδιέφερε και με ρωτούσε, ήθελε να τη βεβαιώσω, και φυσικά της έλεγα ψέματα, αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση γιατί φοβόταν για τα δύο της κορίτσια. Έτσι γνώρισα και τη Φώφη σε πολύ νεαρή ηλικία».
Ο βουλευτής της ΝΔ, εξαιτίας αυτής της σχέσης που είχε αναπτύξει με την οικογένεια Γεννηματά, δεν μπόρεσε ποτέ να τη «δει ως πολιτικό αντίπαλο», αφού και η σχέση του με την ίδια τη Φώφη ήταν στενή.
Μάλιστα, όπως λέει, πριν υποβληθεί ο ίδιος σε επέμβαση για αφαίρεση καρκίνου από το παχύ έντερο, «το προηγούμενο βράδυ με πήρε τηλέφωνο για να μου δώσει κουράγιο για την επόμενη ημέρα. Μου έλεγε ‘έκανες το τσεκ απ, δεν παίζουμε με τον καρκίνο Νικήτα’, γιατί ήξερε ότι ήμουν αμελής». Σοκ προκαλεί η διατύπωση του Νικήτα Κακλαμάνη ότι η Φώφη Γεννηματά γνώριζε τη σοβαρότητα της κατάστασής της, παρόλο που δεν την είχε μοιραστεί με τον κύκλο της. «Είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ήξερε, μπορεί να την έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου», καταλήγει.

 

Το όνομά της σε πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου
Η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση Ηλ. Μόσιαλου


Την πρόθεσή του να προωθήσει την πρόταση Μόσιαλου για θέσπιση προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου «Φώφη Γεννηματά» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα», ο κ. Πικραμμένος είπε: «Θα είχε τεράστια σημασία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο με την ονομασία “Φώφη Γεννηματά”. Εγώ το υιοθετώ και θα το προωθήσω. Είναι μια πολύ καλή ιδέα και μπράβο στον κ. Μόσιαλο που την είχε».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «η πρόληψη είναι καθοριστικό στοιχείο για κάθε ασθένεια. «Πρέπει να φύγει ο φόβος που υπάρχει στους ανθρώπους να επισκεφθούν τον γιατρό».
Σε ανάρτηση του προχθές, με αφορμή την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ο Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασε την θέληση να θεσπιστεί από την Πολιτεία πρόγραμμα με το όνομά της για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.
«Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου και να το ονομάσει "Φώφη Γεννηματά"», αναφέρει μέσω Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Eπιστημών του Λονδίνου (LSE).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass