«Θέλουμε ισότητα και σεβασμό, όχι στη λιτότητα και τον σεξισμό»

* Συγκέντρωση και πορεία γυναικείων οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας * Πάνω από 5.800 οι καταγγελίες και τα περιστατικά το 2021 * Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας εγκαινίασε ο Τ. Θεοδωρικάκος

Δημοσίευση: 26 Νοε 2021 9:01

ΑΘΗΝΑ


Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος από γυναικείες οργανώσεις, σωματεία και φορείς ενάντια στη βία κατά των γυναικών, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Με συνθήματα ενάντια στον σεξισμό και τις διακρίσεις και αιτήματα για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στις γυναίκες οι διαδηλώτριες, -ες ολοκλήρωσαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη συγκέντρωση, γυναίκες με βαμμένα τα πρόσωπά τους τίμησαν αυτές που έπεσαν θύματα γυναικοκτονίας.
Από το μεγάφωνο της συγκέντρωσης ακούγονταν τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών και το σύνθημα «Δεν είναι η αγάπη, δεν είναι ο θυμός, το χέρι τους οπλίζει ο μισογυνισμός».
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.800 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Αύξηση παρουσιάζουν οι καταγγελίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το τελευταίο έτος.
Οπως αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον ανοίγουν τα στόματα, ωστόσο υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που δεν φτάνουν στην αστυνομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το iefimerida.gr, το 9μηνο του 2021 τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανήλθαν σε 5.857, όταν ολόκληρο το 2020 ήταν 5.413 και το 2019 ήταν 5.221.
Αναλυτικά τα στοιχεία για το 2021
Ιανουάριος 389
Φεβρουάριος 384
Μάρτιος 432
Απρίλιος 390
Μάιος 524
Ιούνιος 556
Ιούλιος 689
Αύγουστος 1.396
Σεπτέμβριος 1.124
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο σε ένα από τα γραφεία για την ενδοοικογενειακή βία που στεγάζονται σε έξι τμήματα (πέντε στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη), σε αυτό του Αλίμου, σε 50 ημέρες λειτουργίας έχουν αντιμετωπιστεί 58 περιστατικά.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΙΑΣ
Το μήνυμα πως πρέπει «να μεγαλώσουμε τα αγόρια μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβονται τα κορίτσια», έστειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρευρέθηκε στη δράση ενημέρωσης από γυναίκες αστυνομικούς για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και από το Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου, στο Σύνταγμα, όπου εγκαινίασε το τοπικό Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας. Από εκεί δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «είναι θέμα πολιτισμού να μπει τέλος στη βία εναντίον των γυναικών… Πρέπει να μάθουμε τα αγόρια μας να φέρονται ανθρώπινα, πολιτισμένα, με ευγένεια, αγάπη και σεβασμό στα κορίτσια».
«Σπάσε τη σιωπή. Είμαστε εδώ», ήταν το μήνυμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές δράσεις.
Ο κ. Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσαν στην πλατεία Συντάγματος τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ στην συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου όπου εγκαινίασε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας.
Το συγκεκριμένο γραφείο ένα από τα έξι που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και ο εξοπλισμός των γραφείων είναι δωρεά της εταιρείας «Παπαστράτος».
Ο κ. Θεοδωρικάκος στις δηλώσεις του από την Πλατεία Συντάγματος τόνισε: «Είναι θέμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας να κάνει τα πάντα για να μπει ένα τέλος στη βία ανάμεσα στους ανθρώπους και ιδιαιτέρως να μπει ένα τέλος στη βία ενάντια σε γυναίκες. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και η Ελληνική Αστυνομία καλεί τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, να μιλήσουν, να τα καταγγείλουν και να γνωρίζουν ότι θα έχουν τη στήριξη της Πολιτείας και ασφαλώς θα έχουν τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας».
Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στον ρόλο της οικογένειας υπογραμμίζοντας: «Αφορά όλους όσοι είμαστε γονείς. Ως πατέρας, ως γονέας δύο παιδιών, θέλω να πω έχει σημασία το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και ιδιαίτερα το πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια μας, να τα μάθουμε να φέρονται ανθρώπινα, πολιτισμένα, με ευγένεια, αγάπη και σεβασμό στα κορίτσια και στις γυναίκες και όταν κάνουμε λάθη σ’ αυτόν τον τομέα, καλά θα κάνουμε να τα διορθώνουμε».
Μιλώντας στη συνέχεια στα εγκαίνια του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας στον Αλιμο, επισήμανε πως «η υπηρεσία έχει ξεκινήσει τη δουλειά της εδώ και 50 ημέρες και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να είναι πάρα πολύ αποτελεσματική, καθώς εδώ έχουν αντιμετωπιστεί όλο αυτό το διάστημα 58 περιστατικά, από εξειδικευμένο προσωπικό της Αστυνομίας, τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, από αξιωματικούς εκπαιδευμένους στο να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις».
Καταλήγοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και άλλους κρατικούς φορείς κάνουμε αυτό που πρέπει προκειμένου για να υπάρχει ανθρωπιά, να υπάρχει αλληλεγγύη και να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass