Ανακάμπτουν γρήγορα οι οικονομίες μας

Τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη - Συνάντηση στο Σότσι σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2021 13:38

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ  
Το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, και τη συνεργασία στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων, και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε όλα τα project υποδομών, είτε αφορούν διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας είτε φυσικού αερίου, και θα δημιουργήσουν μια πιο ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών μας».
Προσέθεσε ότι μέχρι να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου σχεδόν όλη η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τόνισε τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «οι οικονομίες μας ανακάμπτουν με πολύ γρήγορο ρυθμό φέτος και οι ευκαιρίες για περαιτέρω οικονομική συνεργασία είναι σημαντικές», ενώ αναφέρθηκε στις επενδύσεις του Ισραήλ στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι η χώρα μας θα υποδεχθεί περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες την επόμενη χρονιά, καθώς θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχει θέσει η κάθε χώρα.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, την οποία κάλεσε να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα, για να υπάρξει μια δίκαιη επίλυση του προβλήματος.
Μιλώντας για το επίπεδο σχέσεων με το Ισραήλ, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και προσέθεσε: «Έχουμε μάθει πολλά από το Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους 18 μήνες. Πιθανόν το πιο σημαντικό μήνυμα είναι να ενισχύουμε διαρκώς τις προσπάθειες εμβολιασμού και να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες μας. Αυτή είναι η μόνη ασφαλής απάντηση κατά ενδεχόμενης μελλοντικής περαιτέρω εξάπλωσης του COVID».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου.
«Και, φυσικά, καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Και, βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση», τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Herzog δώρισε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μία φωτογραφία του Kωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Chaim Herzog, πρώην πρόεδρο του Ισραήλ (1983-1993) και πατέρα του σημερινού προέδρου. «Είναι μια όμορφη φωτογραφία από την επίσκεψη του πατέρα σας στην κατοικία του προέδρου του Ισραήλ το 1992. Εικονίζονται ο πατέρας σας με τον πατέρα μου, και οι δύο είναι πια στον παράδεισο», ανέφερε ο Isaac Herzog.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Herzog για την ευγενική χειρονομία.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στην απόφαση που ελήφθη το 1990, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα και στο πώς αυτή η ενέργεια, που συνιστούσε στροφή στην πολιτική της Ελλάδας, οδήγησε στη ραγδαία βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων από τότε. «Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου τήρησε τη δέσμευσή του για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, αν θυμάμαι καλά, 10 ημέρες μετά την ορκωμοσία του» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Herzog να υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή «αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη, θετική αλλαγή για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

 

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σημερα  τη Ρωσία και θα έχει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί σημερα  Τετάρτη, στο Σότσι και στις 12:00 θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass