Ομόφωνα ένοχοι για τη δολοφονία της Τοπαλούδη

Ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια στον καθένα επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών - Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2022 13:19

ΑΘΗΝΑ
Ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια σε κάθε έναν από τους δύο κατηγορούμενους για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη επέβαλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Με χειροκροτήματα και συνθήματα την υποδέχθηκαν οι παρευρισκόμενοι στη δικαστική αίθουσα, με την πρόεδρο να αναφωνεί: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».
«Εν μέρη αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον Πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε μεταξύ άλλων η Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.
«Δικαίωση στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι» τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης και ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία και τον βιασμό της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλουδη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.
Η απόφαση για μη αναγνώριση των ελαφρυντικών στους δύο κατηγορούμενους ήταν ομόφωνη.
Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους είχε ζητήσει νωρίτερα και η εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Ακόμη, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες.
Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών τονίζοντας ότι πράγματι οι κατηγορούμενοι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, τον σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Η εισαγγελέας έκανε λόγο για «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», η οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη». Μάλιστα, όπως τόνισε η εισαγγελέας και οι δύο κατηγορούμενοι «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας τον νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» ανέφερε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μία εβδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

 

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΝΟΧΟΙ
Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε την καταδίκη, όπως και πρωτοδίκως, των δύο κατηγορουμένων για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.
Δικαστές και ένορκοι, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, έκριναν πως ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος φίλος του αλβανικής καταγωγής βίασαν από κοινού τη φοιτήτρια στην εξοχική οικία του Ροδίτη και αφού πρώτα τη χτύπησαν βάναυσα επειδή αντιστάθηκε, τη μετέφεραν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση σε απόκρημνη περιοχή και την έριξαν στη θάλασσα.
Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι ήταν παρόντες κατά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που τελέστηκε από κοινού και ομαδικό βιασμό που τελέστηκε από δύο δράστες από κοινού.
Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς περί μειωμένου καταλογισμού του Ροδίτη κατηγορούμενου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass