Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύντομες ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2022 9:25

Αθώοι οι γονείς βρέφους που πέθανε από υποσιτισμό
ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΛΟΓΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΩΝ

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης αθώωσε, λόγω αμφιβολιών, πολύτεκνο ζευγάρι το οποίο κατηγορούνταν για θανατηφόρα έκθεση τού νεογέννητου παιδιού τους. Το μόλις 53 ημερών αγοράκι είχε χάσει τη ζωή του στην Κατερίνη, τον Αύγουστο του 2014, με την ιατροδικαστική έκθεση να αναφέρει ότι ο θάνατός του προήλθε από αφυδάτωση και υποσιτισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες οι γονείς, κάτοικοι σε οικισμό Ρομά της Κατερίνης, κατέστησαν κατηγορούμενοι και καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό (από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πολυγύρου) σε κάθειρξη 8 ετών.


Η συγκεκριμένη ποινή αποφασίστηκε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεσή της, με συνέπεια τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα να οδηγηθούν στις φυλακές (ο πρώτος εξέτισε τα 2/5 και αποφυλακίστηκε, ενώ η δεύτερη αποφυλακίστηκε κατόπιν αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής). Το διάστημα δε, της κράτησής τους τα συνολικά 9 παιδιά τους φιλοξενούνταν σε συγγενείς.
Οι κατηγορούμενοι γονείς αρνήθηκαν την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης, τονίζοντας ότι το νεογνό έπασχε από κάποια απροσδιόριστη πάθηση με συνέπεια να μην μπορεί να δεχθεί το μητρικό γάλα. «Τρέξαμε στα νοσοκομεία, ενδιαφερθήκαμε για την τύχη του παιδιού μας. Όπως φροντίζαμε τα υπόλοιπα παιδιά έτσι φροντίζαμε κι αυτό» επισήμαναν οι κατηγορούμενοι γονείς και πρόσθεσαν ότι γιατρός νοσοκομείου τούς σύστησε ειδικό βρεφικό γάλα αλλά λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους δεν κατάφεραν να το προμηθευτούν. «Απευθυνθήκαμε παντού για βοήθεια» τόνισαν. Μετά την αθωωτική ετυμηγορία του Δικαστηρίου, το ζευγάρι προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση για το διάστημα της «άδικης κράτησής τους, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνήγορός τους Πασχάλης Χατζηκόντζιος. Ο ίδιος είπε ότι «εάν υπήρχε διάγνωση εν τη γενέσει του δεν θα φτάναμε έως εδώ».

 

Κατηγορείται 55χρονος γιατί... άπλωσε τα χέρια του σε 8χρονη

Σε τακτικό ανακριτή παραπέμφθηκε να απολογηθεί ο 55χρονος που συνελήφθη μετά από καταγγελία ότι προέβη σε γενετήσια πράξη σε βάρος 8χρονης, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.
Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του για γενετήσια πράξη σε βάρος ανήλικου κάτω των 12 ετών και ακολούθως τον παρέπεμψε να απολογηθεί σε ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία και παραμένει κρατούμενος.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η ανήλικη έπαιζε χθες το απόγευμα με φίλους της μπροστά από το σπίτι τού 55χρονου, όταν εκείνος την κάλεσε κοντά του, με το πρόσχημα να τη βοηθήσει στο παιχνίδι της. Εν συνεχεία, κι ενώ της μιλούσε -πάντα σύμφωνα με την αστυνομία- προέβη σε ασελγή πράξη εναντίον της.
Η ανήλικη φέρεται να εκμυστηρεύτηκε το περιστατικό στους γονείς της που με τη σειρά τους απευθύνθηκαν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ, κι ακολούθησε η σύλληψη τού 55χρονου.

 

Στους ΟΤΑ 19,3 εκατ. ευρώ για εξόφληση διαταγών πληρωμής

Νέα επιχορήγηση, συνολικού ύψους 19,3 εκατ. ευρώ δίνεται σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, για την εξόφληση υποχρεώσεων των ΟΤΑ από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ).
Η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αφορά αποκλειστικά την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων που απορρέουν από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έχουν καταστεί τελεσίδικες έως την 24η Μαρτίου 2022 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων ή αποζημιώσεις από αδικοπραξία.
Στους δήμους η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 15.611.242 ευρώ και στις Περιφέρειες 3.659.988 ευρώ. Οι συνολικές πιστώσεις που διατέθηκαν, από τον Ιούλιο έως σήμερα, στους ΟΤΑ για την αποπληρωμή υποχρεώσεών τους από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις διαμορφώνονται σε περίπου 42 εκατ. ευρώ.

 

Νεκρός 15χρονος σε σύγκρουση ποδηλάτων!

Ένας 15χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν το ποδήλατο που οδηγούσε, συγκρούστηκε, για άγνωστη ακόμα αιτία, στο 39,7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Λεβιδίου - Νεμέας, με άλλο ποδήλατο, το οποίο οδηγούσε 13χρονος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, το ποδήλατο που οδηγούσε ο 15χρονος και είχε κατεύθυνση από Νεμέα προς Λεβίδι, συγκρούστηκε προχθές το απόγευμα με προπορευόμενο ποδήλατο, που οδηγούσε ο 13χρονος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 15χρονος.
Στη συνέχεια ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στα τραύματά του.
Προανάκριση για τα αίτια της σύγκρουσης των δύο ποδηλάτων διενεργεί το τμήμα Τροχαίας της Τρίπολης.

 

Στην Ιερά Σύνοδο τα ...ζητήματα των Αγίων Ισιδώρων

Για τη συνολική αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έχει προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ενέργειες για τις οποίες θα ενημερώσει αναλυτικά τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριάσεών της για τον μήνα Οκτώβριο, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

Κοκαῒνη 45 κιλών σε κοντέινερ

Ποσότητα 45 κιλών και 594 γραμμαρίων κοκαΐνης εντοπίστηκαν στις 5-9-2022 στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, στα ψυκτικά μηχανήματα του εμπορευματοκιβωτίου.
Το εμπορευματοκιβώτιο που προερχόταν από λιμένα του Εκουαδόρ και είχε τελικό προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε από το τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά. Τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση και την 14-9-2022, κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, διενεργήθηκε ελεγχόμενη μεταφορά του από στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του λιμενικού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, με αρνητικά αποτελέσματα.
Τα κατασχεθέντα ναρκωτικά που ήταν σε 40 συσκευασίες παραδόθηκαν στη Λιμενική Αρχή Πειραιά που διεξάγει την προανάκριση. Σημειώνεται ότι η αξία της προαναφερόμενης ποσότητας κοκαΐνης υπολογίζεται στο 1,938 εκατ. ευρώ.