Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, να μας στηρίξει αποφασιστικά και η ΕΕ

Τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Συναντήσεις και με τους προέδρους Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμάνο πρωθυπουργό, στη Σόφια στο περιθώριο τελετής έναρξης εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2022 19:27

ΣΟΦΙΑ
Σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσε ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
O Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλγαρία όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας.
Επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
«Η χώρα μας με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, τεκμήρια, τα οποία εδράζονται στις Συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο, σε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο μας» ανέφερε το πρωί ο Γιάννης Οικονόμου.
«Ενημερώνει τους εταίρους, τους συμμάχους μας, τη διεθνή κοινή γνώμη και αποδομεί αμέσως τα ανυπόστατα τουρκικά επιχειρήματα» τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα στο Open επισήμανε ότι «η Τουρκία βρίσκεται, εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε μία τροχιά διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της Ιστορίας, των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, με όλους τους τρόπους. Με ρητορική προκλητική, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, επιμένει σ’ αυτήν την τακτική, η οποία αναδεικνύεται στην πραγματικότητα πόσο αδιέξοδη είναι».
Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες, πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορεί να είσαι σύμμαχος μιας χώρας του ΝΑΤΟ και να την απειλείς με casus belli, δεν μπορείς να αμφισβητείς την κυριαρχία νησιών που το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες δείχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν μπορείς να φθάνεις ν’ αμφισβητείς την κυριαρχία ελληνικού εδάφους.
Όλα αυτά είναι απαράδεκτα για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που είναι -υποτίθεται- σύμμαχός μας. Είναι γενικά μη αποδεκτά, πολύ περισσότερο τώρα σε μία περίοδο που δοκιμάζεται η Ευρώπη και ο πλανήτης από τον αναθεωρητισμό και την εισβολή του Πούτιν στη Ρωσία. Είναι μη αποδεκτές θέσεις από το σύνολο της παγκόσμιας κοινής γνώμης, από το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών του πλανήτη, από τους συμμάχους και τους εταίρους μας και σε κάθε περίπτωση, ούτε φοβίζουν, ούτε πανικοβάλλουν, ούτε τρομοκρατούν την Ελλάδα. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βαρύνουσα πολιτική και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, η οποία κυρίως βασίζεται στην ενότητα του λαού μας ν’ απαντήσει στην οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε αρνήθηκε, ούτε φοβήθηκε τον διάλογο και ούτε προσωποποιεί ποτέ τις πολιτικές διαφορές είτε στο εσωτερικό, είτε πολύ περισσότερο στη διεθνή σκηνή».
Όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως «η χώρα μας έχει πολύ καθαρή θέση απέναντι στις σχέσεις που πρέπει να έχει με την Τουρκία. Στις κόκκινες γραμμές είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Έχουμε πετύχει να μην παρασυρόμαστε σε αυτόν τον κατήφορο, αυτήν την υστερία της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα. Ούτε θα παρασυρθούμε τώρα, συνεχίζουμε σταθερά και ανυποχώρητα σε οτιδήποτε είναι εποικοδομητικό για τους δύο λαούς. Ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μπαίνουμε στο πινγκ-πονγκ των υστερικών κατηγοριών και των ανυπόστατων ισχυρισμών που συνεχώς η τουρκική πλευρά διατυπώνει το τελευταίο διάστημα».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ
Εν τω μεταξύ συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε στη Σόφια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο περιθώριο της τελετής για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον κ. Radev διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και εκφράστηκε η κοινή βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση τους, με έμφαση σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε η βούληση των δυο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων, ενώ δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Επισημάνθηκε ότι η ολοκλήρωση του IGB θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στις επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της περιοχής, λόγω της θέσης της και των υποδομών που αναπτύσσει, οι οποίες καθίστανται ακόμα πιο σημαντικές καθώς γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, οι δύο ηγέτες εξήραν τη συμβολή του έργου του IGB στη διαφοροποίησητων ενεργειακών πηγών και οδεύσεων και συνολικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, επιβεβαιώνοντας την κοινή πρόθεση βελτίωσης της διασυνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο τις υποδομές. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας και εκδηλώθηκε κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass