Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

Και «παράθυρο» για μείωση εισφορών, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης - Τι είπε για επιστροφή αναδρομικών, επικουρικές και δώρων στους συνταξιούχους

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 9:00

ΑΘΗΝΑ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη θεματική συνέντευξη για την οικονομία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις εκλογές.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτίμησε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ τόνισε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι οι τιμές στο ράφι.
Όσον αφορά τυχόν περαιτέρω μέτρα, είπε πως όλα θα κριθούν τον Φεβρουάριο που θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ αποκάλυψε πως το 2024 θα έρθει το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Αναφορικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023, ξεκαθάρισε όμως ότι «αν προκύψει πολιτική αστάθεια ή κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική, δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλια». Τέλος, είπε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, την οποία δεν αποκάλυψε.
«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την ακρίβεια, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας».

 

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ
Σε ερώτηση για τις μειώσεις φόρων και το αν θα υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους, αν εξασφαλίσει δεύτερη κυβερνητική θητεία, επισήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις, όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.
«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση, θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.
»Από κει και πέρα, η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία». Υπογράμμισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο. Είπε, ως εκ τούτου, πως αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και «αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτήν τη στιγμή που μιλάμε».
Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα παραδώσει η σημερινή κυβέρνηση στην υπηρεσιακή που πιθανόν θα αναλάβει μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ο πρωθυπουργός είπε: «Αναφέρεστε, φαντάζομαι, στα ταμειακά αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία σήμερα είναι στα 39 δισ. ευρώ».
Επισήμανε, επίσης, ότι σε σχέση με το «μαξιλάρι» το οποίο επικαλείται ο κ. Τσίπρας, η διαφορά είναι ότι εκείνο ήταν προϊόν λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, που μάλιστα του είχαν επιβάλει οι δανειστές να το έχει στην άκρη, γιατί διαφορετικά κανείς δεν θα εμπιστευόταν την προηγούμενη κυβέρνηση. «Σήμερα εμείς έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα, τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόβλημα». Σημείωσε, δε, ότι αυτά τα σχεδόν 40 δισ. δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της παραγωγικής οικονομίας.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του λεγόμενου μη-μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών πριν και μετά τις εκλογές, επισήμανε ότι: «Είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για τη δεύτερη τετραετία». Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τόνισε ότι έχουν γίνει αρκετά, δίνεται προτεραιότητα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και υπάρχει πλέον μία μεθοδολογία κι ένα πρωτόκολλο για να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τις οφειλές του όσο κι αν τα νούμερα δεν είναι ακόμη τόσο ικανοποιητικά.
Για τη στρατηγική της αύξησης των μισθών και το πώς θα συμπεριληφθούν σε αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που τον απασχολεί ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Αυτό που απασχολεί και όλους τους Έλληνες: η ακρίβεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σήμερα και πάλι δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά ή ότι δεν υπάρχει ζήτημα και παρουσιάζουμε μια ωραιοποιημένη εικόνα. Είναι εισαγόμενη η ακρίβεια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις, αλλά η ευθύνη είναι δικιά μας κι έχουμε πάρει πάρα πολλά μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε την επίπτωση της ακρίβειας στο διαθέσιμο εισόδημα».
Για τις αυξήσεις των μισθών στις επιχειρήσεις είπε ότι «μπορούν καλύτερα και θα είναι καλύτερες οι αυξήσεις των μισθών» ειδικά για ανταγωνιστικές, περιζήτητες ειδικότητες.
Επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024. «Ναι, θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024» είπε, υπογραμμίζοντας πως έχουν επιπλέον γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου.