Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αγιες» μπίζνες στο Σχιστό

Συνάντηση Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 10:00

ΑΘΗΝΑ
Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο το απόγευμα της Δευτέρας. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία έχει δρομολογηθεί χάρη στην καλή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προώθηση της επένδυσης στο Σχιστό, που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 από τον αρχιεπίσκοπο, παρουσία του πρωθυπουργού, για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων.
Σημειώνεται ότι στο Σχιστό υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση Κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ). Όπως είχε αναφέρει τότε ο πρωθυπουργός, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, «σήμερα, Μακαριότατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτόν τον χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση, καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.
Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.