Τσίπρας: Πρωτίστως δική μου η ευθύνη

Οι 3 αιτίες που -κατά την άποψή του- οδήγησαν στη συντριβή * Μη βιάζεστε, δεν πετύχατε τον στόχο σας, διεμήνυσε σε «συμφέροντα»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2023 8:50
Σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία, αλλά η παντοδυναμία και εμείς σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ωφελούν μόνο τη δεξιά δεν πρόκειται να μπούμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ Σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία, αλλά η παντοδυναμία και εμείς σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ωφελούν μόνο τη δεξιά δεν πρόκειται να μπούμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ

ΑΘΗΝΑ


Με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών ξεκίνησε η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδρίασε υπό βαρύ κλίμα μετά την οδυνηρή ήττα των εκλογών.
Στην ουσία επρόκειτο για μια Κεντρική Επιτροπή-εξπρές, που εξαντλήθηκε μόνο στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τελείωσε με... συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να μιλήσει κανείς σύνεδρος, όπως πρότεινε το Εκτελεστικό Γραφείο.
Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ομάδας 53+, που ενημερώθηκε μόλις 5 λεπτά πριν ότι δεν θα γίνουν ομιλίες.
Ο Νίκος Βούτσης έθεσε το θέμα να γίνει συζήτηση, ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε, όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν, να στείλουν γραπτώς τις θέσεις τους.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΙΤΙΕΣ
Οι τρεις αιτίες της συντριβής, σύμφωνα με την ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν:
Ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της («την ατζέντα του φόβου», όπως είπε) και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα-αλλαγή, ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να πάμε στην κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023 (…) Αλλά να συζητάμε όσα συνέβησαν 8 χρόνια πριν. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε αυτήν την αιτία στη «μιντιακή υπεροπλία» της ΝΔ αλλά και στα «κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει, της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δική της ατζέντα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας, που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής: Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα».
Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ «ως κόμματος, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη, δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας τον Γ. Κατρούγκαλο, «οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμη και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμη και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι είναι επείγον να αλλάξει αυτή η εικόνα «δραστικά, ριζικά, άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».
Παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε τελικά, όσο και αν προσπαθήσαμε, να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό», και «για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη».
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση, έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα», και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε, αν είναι δυνατόν, αυτά τα ελλείμματα», ως εξής:
Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.
Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα.
Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και τον λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση.
Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στην πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ανορθώσει το ηθικό στα στελέχη του, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα εξουσίας:
«Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη οι κάλπες θα είναι άδειες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας, για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».
ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
«Και θέλω σήμερα, από την Κεντρική μας Επιτροπή, να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα, που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε. Προχθές δεν μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: Μη βιάζεστε. Δεν πετύχατε ακόμη τον στόχο σας.
Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Από όπου εμείς τη σώσαμε. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε».
«Σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία και να του δοθεί η ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας».
«Έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό. Μια νομιμοποιημένη, πλέον, ατζέντα σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα».
ΣΧΟΛΙΟ ΚΚΕ
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ απάντησε ότι «αντίπαλοι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτοί που στήριξαν, εφάρμοσαν και ουσιαστικά αθώωσαν αυτήν την πολιτική, τόσο από τη θέση της κυβέρνησης όσο από τη θέση της αντιπολίτευσης, τροφοδοτώντας τη συντηρητικοποίηση τμημάτων του λαού και τελικά την ίδια τη ΝΔ».  Συνεχίζοντας, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι «μοναδικός αντίπαλος και πραγματική μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που είναι το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια με τις θέσεις και τη δράση του υπέρ των εργαζομένων και του λαού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass