Ενισχύσεις για νομαδική μελισσοκομία

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2023 8:17

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας για το έτος 2023 έχει ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών των ενεργών μελισσοκόμων για τις Δράσεις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών και κινητών βάσεων) (αριθμ.

241/147010/16-05-2023, ΦΕΚ 3277Β’) και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών) (αριθμ. 244/147044/16-05-2023, ΦΕΚ 3273Β’).
Για τη συμμετοχή τους στις ανωτέρω δράσεις, οι μελισσοκόμοι υποβάλλουν ψηφιακή αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά-παραστατικά, στην ψηφιακή εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/georgia-kai-ktenotrophia/ktenotrophike-epikheirematikoteta/psephiakes-uperesies-gia-melissokomous .
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 30/6/2023. Τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και παραστατικά είναι επιλέξιμα, εφόσον έχουν εκδοθεί το διάστημα από 1/1/2023 μέχρι 30/6/2023.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν προς υποβοήθησή τους, εφόσον το επιθυμούν, να απευθύνονται στο Κέντρο Μελισσοκομίας, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο εξυπηρέτησης των μελισσοκόμων και ως κέντρο υποβοήθησης υποβολής της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή. Κρίνεται σκόπιμο για την απρόσκοπτη και εύρυθμη εξέλιξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, αυτοί να μην εξαντλούν την καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, αλλά να προσέρχονται στο Κέντρο Μελισσοκομίας τουλάχιστον μια εβδομάδα ενωρίτερα.
Α. Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών ή/και κινητών βάσεων) έχουν οι Ενεργοί Μελισσοκόμοι, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο (Μητρώο), σύμφωνα με την παρ. β του αρθ. 2 της ΥΑ 140/106513/16-04-2021, ΦΕΚ 1560Β) με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν κυψέλες αντικατάστασης σε ποσοστό 10% επί των κατεχομένων κυψελών ή/και μεμονωμένες κινητές βάσεις κυψελών σε ποσοστό 20% επί των κατεχομένων κυψελών. Η μέγιστη καθαρή επιλέξιμη αξία που μπορεί να ενισχυθεί για κάθε κυψέλη αντικατάστασης είναι 30 €, ενώ για κάθε μεμονωμένη κινητή βάση είναι 9€.
Β. Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις) έχουν οι Ενεργοί Μελισσοκόμοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, σύμφωνα με την παρ. β του αρθ. 2 της ΥΑ 140/106513/16-04-2021, ΦΕΚ 1560Β) με τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, οι οποίοι διακρίνονται σε: Φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και νομικά πρόσωπα με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή/και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος σύμφωνα με την Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) για τα οποία απαιτείται επιπλέον:
Τα φυσικά πρόσωπα οφείλουν να είναι επαγγελματίες αγρότες και να δηλώνουν ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 5.000€ ή να υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – Δήλωση ΟΣΔΕ ή/και να εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και να εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για πρώτη φορά εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη Δράση.
Τα Νομικά πρόσωπα οφείλουν να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, να δηλώνουν ακαθάριστη αξία συνολικής ετήσιας γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 8.000€ και τα μέλη τους να μη συμμετέχουν στη Δράση Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας κατά το ίδιο έτος ως μεμονωμένοι ενεργοί μελισσοκόμοι.
Ενισχύεται η μετακίνηση τουλάχιστον 40% των κατεχομένων κυψελών, σε απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 50 χλμ. για την ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια και μεγαλύτερη ή ίση των 20 χλμ. για τη νησιωτική Ελλάδα, πλην της Κρήτης και Εύβοιας, με τη χρήση ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτομελισσοκομικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή/και φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), ή/και πλοίων ή ιδιωτικών σκαφών.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι ανατρέχουν στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr, ή επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας στον τηλεφωνικό αριθμό 2421352663 ή το Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας στον τηλεφωνικό αριθμό 2421032946.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass