ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Τελευταία χρονιά πληρώνουμε χαράτσι

* Τι δήλωσε για πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, επιστροφή καταθέσεων, κινητικότητα υπαλλήλων

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2013 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:00
ΑΘΗΝΑ
Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως το οικονομικό επιτελείο θα είναι έτοιμο να αντικαταστήσει από την επόμενη χρονιά το χαράτσι στα ακίνητα με το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Mega τόνισε πως το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αναφερόμενος στο θέμα τον πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της άρσης της απαγόρευσης αλλά μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν, ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες όπως οι φτωχοί και οι άνεργοι.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αυτά που έγιναν με το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Χαλκιδική που το σφράγισε το ΣΔΟΕ και ο ιδιοκτήτης το ξανάνοιξε δεν τιμούν καθόλου το ελληνικό κράτος, ωστόσο είπε πως το ΣΔΟΕ δεν είναι Μπάτμαν για να είναι παντού και να κυνηγάει τους επιτήδειους.
Πρόσθεσε πως θα πρέπει να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή και οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να ζητούν από παντού αποδείξεις, αφού η μη έκδοσή απόδειξης είναι κλοπή. Επεσήμανε μάλιστα πως πάνω από 4.000 εφοριακοί είναι στο κυνήγι των φοροφυγάδων και ξεκαθάρισε πως τα λουκέτα θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή σε όσους παρανομούν.
Για το θέμα της ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ -ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία- και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια για να καταστεί ανταγωνιστική, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η επιχειρηματικότητα να στηριχθεί κυρίως με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών.
«Αντί να εξάγουμε γιατρούς μπορούμε να εισάγουμε χρόνια πάσχοντες» τόνισε ο υπουργός.
Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. «Αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις» τόνισε ο κ. Στουρνάρας λέγοντας πως τα «περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες».
«Μην ακούτε καταστροφολόγους που μιλάνε για "κούρεμα" καταθέσεων. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ. Όσον αφορά στο «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΚΑΛΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕ
«Αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα διακινδύνευε τη δήλωση στήριξης ο Μπαράκ Ομπάμα» δήλωσε ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος είπε πως η στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι ένα σημαντικό όπλο στη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που έρχεται τον Σεπτέμβριο. Τόνισε δε πως η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου λένε εδώ και καιρό πως μόνο η λιτότητα δεν πρόκειται να φέρει την ανάπτυξη και να οδηγήσει στην οικονομία σε θετικό πρόσημο.
Παράλληλα ανέφερε πως ακόμα πιο θετικό ήταν το μήνυμα από τους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και εκείνοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Επιπλέον τόνισε πως η οικονομία στην Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης το 2014, κάτι το οποίο θα γίνει μέσω της εξωστρέφεια, όπως οι εξαγωγές.
«Συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ με τη συνολική στάση της οικονομικής πολιτικής. Από μόνη της η λιτότητα δε φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος είναι πιστεύω αντιληπτό αυτό. Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζωνη τα βασικά της προβλήματα πρώτον με τραπεζική ένωση, δεύτερον με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και τρίτον με μια ενιαία αγορά χρέους», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ.Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη σημαντική τη δήλωση του Ομπάμα κατά της λιτότητας για τη διαπραγμάτευση που έρχεται και επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι δύσκολες.
Ερωτηθείς, κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ - Ευρώπης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.
Ο Κακλαμάνης νόμιζε
πως είναι πρωθυπουργός
Αναφερόμενος στο θέμα της διαθεσιμότητας ο κ.Στουρνάρας τόνισε πως όλα εξελίσσονται ομαλά και δεν είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά των υπόλοιπων υπουργών στο θέμα, ενώ δεν παρέληψε να αναφερθεί και στα σχόλια και τις επικρίσεις που έγιναν προς το πρόσωπο του για τους «κουρασμένους» βουλευτές. Είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Νικήτα Κακλαμάνη πως « νόμιζε πως είναι πρωθυπουργός και ήθελε να με αλλάξει».
Για την κινητικότητα είπε ότι οι αποχωρήσεις δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα. Οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί» σημείωσε.
«Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup. Ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά» είπε ο κ. Στουρνάρας.
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο υπουργός δήλωσε ότι για τη διετία 2013 - 2014 δεν υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό κενό. Αντίθετα, για το 2015 - 2016 το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ και η «πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι ένα από τα μέτρα για την κάλυψή του».
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ
«Το μήνυμά μου ήταν σαφές: η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα» επανέλαβε, λέγοντας ότι για τη χώρα το σημαντικότερο από όλα είναι η πολιτική σταθερότητα.
Για το θέμα των ακινήτων, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και από βουλευτές, ο υπουργός είπε ότι στο ΥΠΟΙΚ συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε να πειστεί η τρόικα ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος θα έχει υψηλότατο ποσοστό εισπραξιμότητας.
Εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος θα είναι δίκαιος.
O κ. Στουρνάρας δήλωσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια ενιαία αγορά χρέους για να βγει από την κρίση.
«Πρέπει και η Ευρωζώνη πια να αντιμετωπίσει τα βασικά της προβλήματα [...] θα έλεγα πρώτον μια τραπεζική ένωση [...] δεύτερον μια οικονομική πολιτική που να συνδυάζει δημοσιονομική προσαρμογή με οικονομική ανάπτυξη [...] δεν μπορούν όλες οι χώρες να κάνουν λιτότητα. Και το τρίτο και βασικότερο βέβαια, αυτό το βλέπω στο τέλος του δρόμου παρά στην αρχή, μια ενιαία αγορά χρέους στην Ευρωζώνη», τόνισε.
Για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δεν είναι στο τραπέζι, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, παραδεχόμενος ότι την περσινή χρονιά δεν εισπράχθηκε σε μεγάλο ποσοστό.
Σχετικά με το θέμα των αποδείξεων ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα είναι δευτερεύον: «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν ζητάμε απόδειξη, θα την πληρώσουμε διπλά στη συνέχεια».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass