ΠΩΣ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΕΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

Κανόνες καλής... ενεργειακής συμπεριφοράς

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2013 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:01
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Είναι κανόνες «καλής συμπεριφοράς»- απλοί κι ευκολονόητοι, που μπορεί να μην μας απαλλάσσυν εντελώς από τον βραχνά της ανάγκης μας σε ενέργεια, αλλά η εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης και κατ' επέκταση εξοικονόμηση χρημάτων.
Τους κανόνες αυτούς «αποκαλύπτει» ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άγις Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως κοινή συνισταμένη όλων όσοι καταναλώνουν ενέργεια θα πρέπει να είναι «όσο λιγότερο τη χρειαζόμαστε, τόσο φθηνότερα θα μας κοστίζει!».
Μάλιστα, όπως λέει, λόγω του ήπιου κλίματος στη χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να χρειάζονται την ενέργεια λιγότερο, είτε ακολουθώντας τους κανόνες αυτούς «καλής συμπεριφοράς» είτε απλά αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια.
Μαγική «συνταγή» πάντως δεν υπάρχει, αφού, όπως μας είπε ο καθηγητής, «δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου δαπανούν κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά σε έρευνα, για τη μείωση της κατανάλωσης, μόλις κατά 1%».
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, για να πετύχει κάποιος εξοικονόμηση ενέργειας, το βασικό ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να το πετύχει απλά και μόνο με μια νέα διαφορετική νοοτροπία.
* Ο καθολικός αερισμός του σπιτιού είναι μια πρακτική που ακολουθείται στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και δικαίως γίνεται, αφού για λόγους υγιεινής οφείλουμε όλοι να την ακολουθούμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο αερισμός του σπιτιού θα πρέπει να γίνεται μία φορά ημερησίως και αυτόματα- δηλαδή, θα πρέπει ν' ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 20 λεπτά κάθε ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ' αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου.
* Σε δεύτερο στάδιο, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης που έχει και να γνωρίζει ότι είναι λάθος μεγάλο ν' ανοιγοκλείνει τους διακόπτες. «Το σπίτι δεν το αφήνουμε ποτέ να κρυώσει εντελώς», μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ακόμα κι όταν φεύγουμε από την οικία μας, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία εντός στους 16 βαθμούς, έτσι ώστε μετά, όταν επιστρέψουμε και την ανεβάσουμε στους 22 βαθμούς, να μην χρειαστεί να «κάψει» πολύ ο λέβητας για να ζεστάνει.
«Με αυτούς τους τρόπους, γλιτώνουμε λεφτά πραγματικά», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, αν ακολουθήσουν τους κανόνες «καλής συμπεριφοράς», θα πειστούν για την αποτελεσματικότητά τους».
* Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα σπίτια που «κοιτούν» προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς μ' αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% των αναγκών μας σε ενέργεια για θέρμανση. Το βράδυ δε, ο ίδιος συνιστά να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να «μπαίνει» όσο το δυνατόν λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι.
* Επίσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ συνιστά στα νοικοκυριά να κάνουν συντήρηση του καυστήρα τους κάθε χρόνο- απαραίτητα- και ταυτόχρονα να μην «βάζουν χέρι» από μόνοι τους στις ρυθμίσεις του συστήματος. Ένας καυστήρας που δεν έχει συντηρηθεί καίει έως και 15% περισσότερο και χωρίς τις ίδιες αποδόσεις. Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλά νοικοκυριά είναι να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα, κάτι που αναγκάζει το σύστημα να ζορίζεται για να δώσει αποδόσεις, που τελικά καταγράφονται μικρότερες.
Αυτοί είναι οι κανόνες «καλής συμπεριφοράς», που δεν μας κοστίζουν τίποτα κι αντιθέτως βοηθούν σημαντικά την «τσέπη» μας.
* Για εξοικονόμηση ενέργειας με μικρό κόστος, ο κ. Παπαδόπουλος παρέπεμψε σε ηλιακούς συλλέκτες, η χρήση των οποίων μπορεί να περιορίσει έως και 80% τις ανάγκες μας σε ζεστό νερό και την αλλαγή κουφωμάτων.
Σύμφωνα δε με τον ίδιο, τοποθετώντας θερμοστατικούς διακόπτες, μπορεί κάποιος να επιτύχει μέχρι και 100.000 kw εξοικονόμηση, ανάλογα με τον αριθμό φυσικά που θα τοποθετήσει.
Πάντως, από προσωπική του εμπειρία, ο κ. Παπαδόπουλος μας τόνισε ότι η καλύτερη επιλογή, ώστε ο καταναλωτής να «ρίξει» στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες είναι μια καλή θερμομόνωση.
Η αλήθεια είναι, όπως μας είπε, ότι την πρώτη φορά ένα καλά θερμομονωμένο σπίτι αργεί πολύ για να ζεσταθεί, αλλά στη συνέχεια θα κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία εντός του διαμερίσματος για περισσότερο χρονικό διάστημα. «Ζω σ' ένα σπίτι που έχει τα ίδια τετραγωνικά μ' αυτό των γονιών μου, αλλά το δικό μου καίει διπλάσια, γιατί δεν έχει καλή θερμομόνωση», μας εξήγησε.
Εννοείται, ότι αντίστοιχες «καλές πρακτικές» εξοικονόμησης ενέργειας για αερισμό και δροσιά ισχύουν και για τους καλοκαιρινούς μήνες όπως αυτοί που διανύουμε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass