ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 10 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ

Κόντρα για τον ξεσηκωμό μεταναστών

* Να κλείσουν τα κρατητήρια-κολαστήρια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ *Σε όλη τη χώρα επεκτείνεται ο «Ξένιος Ζευς», απαντά ο Δένδιας

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2013 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:01
ΑΘΗΝΑ
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εξέγερση στο κέντρο κράτηση μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια» σημειώνοντας πως «η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια» και ζητώντας να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν τα γεγονότα του Σαββάτου.
Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα θα μεγαλώσει και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει υπερβεί τα 800 άτομα.
Για «αναμενόμενο ξεσηκωμό» των αλλοδαπών κρατουμένων στο Κέντρο Μεταναστών της Αμυγδαλέζας, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος.
Αναλυτικά:
Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όπου κρατούνται 1.620 μετανάστες, σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.
Οι κρατούμενοι, που διαμαρτύρονταν για την παράταση του χρόνου κράτησής τους από 12 σε 18 μήνες, στασίασαν κατά την ώρα διανομής του φαγητού, γύρω στις 9.10 το βράδυ, και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών φρουρών, ενώ έβαλαν φωτιές σε στρώματα και οικίσκους.
Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Σύμφωνα με την αστυνομία, δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρίψεις αντικειμένων, ενώ δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των μεταναστών.
Η κατάσταση τελικά ομαλοποιήθηκε γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, έχουν όμως προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές στο κέντρο κράτησης και οκτώ οικίσκοι έχουν καεί ολοσχερώς.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στο περιβάλλοντα χώρο του κέντρου κράτησης συνελήφθησαν 14 άτομα, ενώ στη γύρω περιοχή αναζητούνται άλλα δέκα άτομα.
Εκτός των παραπάνω 14 συλλήψεων, άλλα 41 άτομα έχουν συλληφθεί προς το παρόν στο πλαίσιο της προανάκρισης για εμπλοκή τους στα επεισόδια.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Για «αναμενόμενο ξεσηκωμό» των αλλοδαπών κρατουμένων στο Κέντρο Μεταναστών της Αμυγδαλέζας, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος.
«Οι συνθήκες κράτησης στο Κέντρο είναι άθλιες και ο ξεσηκωμός των μεταναστών ήταν κάτι που το περιμέναμε» λέει και προσθέτει ότι την προηγούμενη Τετάρτη συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να του εκφράσει την ανησυχία του, δεδομένου ότι, όπως είπε, 1.650 άνθρωποι «στοιβαγμένοι» στον ίδιο χώρο «είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να ζήσουν σε κοντέινερ, που το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου».
«Η ζωή των μεταναστών χωρίς χαρτιά καταπατάται διαρκώς στο Κέντρο και η ανακοίνωση της παράτασης κράτησής τους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης ξεχείλισε το ποτήρι» συμπληρώνει ο δήμαρχος.
Σημειώνεται ότι σε καταγγελίες στις οποίες προέβη ο επικεφαλής της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου, αναφέρεται ότι πριν από πέντε μέρες οι μετανάστες, κρατούμενοι στο Κέντρο, έθεσαν σε λειτουργία το κλιματιστικό χωρίς τη συγκατάθεση των αστυνομικών φρουρών, οι οποίοι έκοψαν την ηλεκτροδότηση σε όλη την εγκατάσταση.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι λόγω εργασιών γίνονταν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποια από τα οικήματα κράτησης.
Ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε επίσης ότι το κλίμα στο Κέντρο άρχισε να βαραίνει όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετανάστες που εκτελούσαν, στο πλαίσιο του μπαϊραμιού, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δέχθηκαν παρενοχλήσεις από τους φρουρούς.
ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ
Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα θα μεγαλώσει και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει υπερβεί τα 800 άτομα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Δένδιας είπε ότι μία πρώτη αποτίμηση της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» θα γίνει μετά το τέλος του έτους και, αναλόγως του αποτελέσματος, θα γίνει διαπραγμάτευση για αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 95%, από 80% σήμερα.
Για τα κέντρα κράτησης και της αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με αφορμή τα γεγονότα στην Κόρινθο, ο υπουργός τόνισε ότι τα κέντρα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά είναι εμμέσως και πηγή εισοδήματος μέσω της φύλαξης και της σίτισης των ανθρώπων που φιλοξενούνται μέσα σε αυτά».
«Νομίζω ότι η κατάσταση στην Κόρινθο είναι σήμερα δεκάδες φορές καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν εγκατασταθεί το κέντρο» υποστήριξε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας: «Ο δικός μου ρόλος δεν είναι να αντιδικήσω με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της, αλλά να πείσω ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πάμε μπροστά».
ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ
Στο μεταξύ, αντιπολίτευση και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων εξέφρασαν διαφωνίες για τα Κέντρα Υποδοχής παράνομων μεταναστών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ο Χρήστος Φωτόπουλος, (πρόεδρος ΠΟΑΣΥ), εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάθεση της φρούρησης των Κέντρων σε ιδιωτικές εταιρίες.
Ο Αριστείδης Γιαννακίδης (περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) επεσήμανε ότι στην περιοχή επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μετά την εγκατάσταση μεταναστών στις σχολές δοκίμων Αστυφυλάκων Θράκης.
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη) εξέφρασε την έντονη αντίθεση του θέτοντας μάλιστα θέμα αντισυνταγματικότητας για την δυνατότητα φύλαξης μεταναστών από ιδιωτικές εταιρίες.
Ο Στυλιανός Μωραΐτης (πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης) δήλωσε την πλήρη διαφωνία του στην ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής λαθρομεταναστών στην Θράκη.
Ο Αργύρης Αργυρόπουλος (πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης) έκανε λόγο για «αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας που είναι έτοιμη να εκραγεί».
Ο Βασίλης Καρύδης (εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη) συμφώνησε με επισημάνσεις σχετικά με συχνές καταδίκες της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα μέτρα και το χρόνο κράτησης λαθρομεταναστών αλλά και της μεταχείρισης τους.
Ο Γεώργιος Τσαρμπόπουλος (επικεφαλής Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες), υποστήριξε ότι «δεν έγινε ο διάλογος για το ποια θα είναι εκείνη η δέσμη μέτρων που θα αντιμετώπιζε την ουσία του προβλήματος» και επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα ασύλου και να ξεπεραστούν τα προβλήματα στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.
Ο Γιάννης Αλαβάνος (εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) υπογράμμισε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα του νομοθετικού πλαισίου που αφορά το άσυλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια» μεταναστών ζητεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αμυγδαλέζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια» και ζητεί να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν τα γεγονότα του Σαββάτου.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικές και ξένες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος Αχαρνών, έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις συνθήκες αυτές, που χειροτερεύουν με την εντεινόμενη δραστηριότητα του Ξένιου Δία και έχουν καταγγελθεί και από ενώσεις αστυνομικών, η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους. Η απόγνωση, και μαζί η ματαιωμένη ελπίδα για ζωή και ελευθερία, είναι οι αιτίες της εξέγερσης των φυλακισμένων στην Αμυγδαλέζα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια, που επιμένει στον ρατσιστικό Ξένιο Δία και την εφαρμογή της κράτησης, ενώ η αναποτελεσματικότητά τους είναι καταφανής ακόμα και με τα μέτρα του υπουργείου».
Όπως σημειώνεται, «η βίαιη καταστολή της εξέγερσης, τα χημικά και ορισμένα κίτρινα 'ρεπορτάζ' δεν μπορούν να κρύψουν άλλο ένα αποτυχημένο 'success story' της κυβέρνησης. Ζητάμε να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».
«Κυρίως, όμως» καταλήγει η ανακοίνωση «ζητάμε να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια, και αντί γι' αυτά, να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εξατομικευμένη κρίση για μετανάστες και πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass