ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΑΚΡΟΒΑΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προστασία των αδύναμων από τους πλειστηριασμούς

Κατηγορηματικό «όχι» της Αντιπολίτευσης

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2013 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:03
Αθήνα
Στη γραμμή του διαχωρισμού μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτών που έχουν τη δυνατότητα κινείται η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας, παρά τις αντιρρήσεις, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την Αντιπολίτευση.
Σχετικές δηλώσεις έκανε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (άνεργοι και πολύτεκνοι) και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.
«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega. «Θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δε μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα» σημείωσε.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι όσο υπάρχει προστασία από τους πλειστηριασμούς, τόσο οι τράπεζες δεν θα δίνουν στεγαστικά δάνεια.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιρρήσεις που εκφράζονται και από στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η συνέχιση της άρσης των πλειστηριασμών άκριτα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
«Εάν επιχειρήσει πράγματι να εφαρμόσει το σχέδιο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα υποστεί πιθανά το 'πολιτικό ατύχημα' που απευχόταν» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Βούτσης.
Στο θέμα είχε αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή εκπομπή του Mega.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα μελετάται με προσοχή από τα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διαχωρισμός μεταξύ όσων αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν και των κακοπληρωτών.
«Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο» σημείωσε ο υπουργός.
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ όχι ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το κατηγορηματικό «όχι» των κομμάτων της Αντιπολίτευσης εισπράττει καθημερινά η κυβέρνηση αναφορικά με τη φημολογούμενη άρση των πλειστηριασμών α' κατοικίας.
«Κάθε μέρα που περνάει προστίθεται κι ένας υπουργός που ανοίγει διάπλατα το θέμα του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, είναι αποφασισμένοι να κατασχέσουν πρώτες κατοικίες» αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει:
«Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να στείλει χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, εξαθλιώνοντας ακόμα περισσότερο μια κοινωνία, η οποία ήδη βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τα καταστροφικά αποτελέσματα της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η εφαρμογή μιας νέας 'σεισάχθειας'».
«Η χώρα διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας που συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των οικογενειών. Είναι απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας:
«Το κράτος οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015 και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των 'κόκκινων δανείων' ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους».
«Μετά τη λεηλασία μισθών και συντάξεων οι τοποτηρητές του μνημονίου μεθοδεύουν πλέον το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προκειμένου οι τράπεζες που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων να βγάλουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής, χιλιάδες σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
«Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός» σημειώνει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο».
«Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα 'ξεπαγώσουν' οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση» υποστηρίζει το ΚΚΕ.
«Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να ορθώσουν ασπίδα προστασίας των οικογενειών που απειλούνται. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία» καταλήγει η ανακοίνωσή του.
ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΜΕ ΔΣΑ
Ενοχλημένη εμφανίστηκε η κυβέρνηση, διά του υπουργού Υγείας Αδ.Γεωργιάδη, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και στελέχους της ΝΔ, Γιάννη Αδαμόπουλου περί αντισυνταγματικότητας της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και τον μήνα Αύγουστο.
    «Αντισυνταγματική» κρίνει ο ΔΣΑ την απόφαση για κατασχέσεις και σε αργίες
Σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε «πως ο κ. Αδαμόπουλος παραμένει στέλεχος της ΝΔ», σημείωσε όμως ότι «ο ΔΣΑ το τελευταίο διάστημα κάνει σκληρή αντιπολίτευση».
«Είναι δικαίωμα του. Δεν έχει βγάλει υποστηρικτική δήλωση ούτε μια φορά» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι για την νομοθετική πράξη «υπάρχει πλήρης κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Ο ΔΣΑ έχει πρωτοστατήσει σε διάφορες δικαστικές μάχες κατά του μνημονίου. Έχει υποστεί παταγώδεις ήττες» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσε ότι η ανακοίνωση περί αντισυνταγματικότητας δεν αφορά στους ελέγχους, αλλά στις πράξεις εκτέλεσης κατασχέσεων.
«Δεν μιλάμε για ελέγχους αλλά για πράξη εκτελέσεως» είπε χαρακτηριστικά.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass