ΕΧΩ ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΔΗΛΩΣΕ

Σταυρίδης: Δεν είμαι αφελής, είμαι διαφανής

Παρεμβάσεις Κεδίκογλου, ΣΥΡΙΖΑ, Κουβέλη, ΑΝΕΛ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2013 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:08
 
ΑΘΗΝΑ
"Ήταν επιλογή και όχι αφέλεια" δήλωσε τη Δευτέρα ο τέως πλέον πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, υπερασπιζόμενος την επιλογή του να συνταξιδέψει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο αεροσκάφος του επιχειρηματία.
Σε δηλώσεις του σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές για την αποπομπή του, ο κ. Σταυρίδης επέμεινε στην ορθότητα της απόφασής του να αποδεχθεί την προσφορά του κ. Μελισσανίδη, τονίζοντας "δεν είμαι μοναχός για να κρύβομαι".
"Καθόλου δεν μετάνιωσα κάθε άλλο μάλιστα, ό,τι κάνω είναι με απόλυτη διαφάνεια και έχει μια πρακτικότητα [...] Ήταν επιλογή μου, όχι ελαφρότητα, να δεχθώ τη μεταφορά με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη, θέλω να είμαι διαφανέστατος και να μην ντρέπομαι γι’ αυτό που κάνω. Δε θα γίνω μοναχός στα καλά καθούμενα επειδή πήρα τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Ήμουν πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, έχω εγκάρδιες σχέσεις με όλους αυτούς τους επιχειρηματίες" επισήμανε.
"Καταλαβαίνω ότι έφερα σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, και λυπάμαι γι' αυτό. Αφού υπογράψαμε τη σύμβαση την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Μελισσανίδης προσφέρθηκε να με μεταφέρει με το αεροπλάνο του. Ήταν κάτι καθαρά πρακτικό".
Και πρόσθεσε: "Καταλαβαίνω ότι δημιούργησε εντυπώσεις. Δεν ήταν αφέλεια από την πλευρά μου".
Ο κ. Σταυρίδης δήλωσε με νόημα: "Δεν ξέρω αν το ταξίδι με το τζετ ήταν η αφορμή ή η αιτία της απομάκρυνσης μου", υπονοώντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για την αποπομπή του από το ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι "με λύπη του" ζήτησε την παραίτησή του, χωρίς να του δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, μετά την δημιοποίηση του θέματος.
Ο κ. Σταυρίδης ζήτησε από τον υπουργό αυτό να γίνει δημόσια, καθώς ο ίδιος δεν είχε κάποιο λόγο να το πράξει.
Όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας έγινε ο ίδιος και η κυβέρνηση αποδέκτης των πιέσεων μίας ολόκληρης κοινωνίας, την στάθμισε και είδε ότι "δεν την αντέχει".
Η παράιτησή του ήταν "αμέσως στο τραπέζι", όπως είπε, καθώς όπως ήταν πολύ υπερήφανος για να αρνηθεί τη θέση του ΤΑΙΠΕΔ, έτσι δεν αρνήθηκε "ούτε δευτερόλεπτο" και το αίτημα για την παραίτησή του.
Η φωτογραφία και η πραγματική αιτία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, αφορμή για την εξέλιξη στάθηκε φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο κ. Σταυρίδης στο αεροπλάνο του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη.
Ο κ. Σταυρίδης φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα πως η προγραμματισμένη πτήση του για Κεφαλλονιά ήταν τα ξημερώματα (στις 5.20 το πρωί) και ο κ. Μελισσανίδης, που κατευθυνόταν στη Γαλλία, προσφέρθηκε να τον αφήσει στο νησί όπου θα σταματούσαν ούτως ή άλλως για ανεφοδιασμό.
Ωστόσο, η πραγματική αιτία φαίνεται να κρύβεται στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, η οποία εξέφρασε δυσαρέσκεια, καταλογίζοντας αργούς ρυθμούς στη διαδικασία.
Μάλιστα, ο κ. Σταυρίδης και το Ταμείο είχαν δεχτεί -κυρίως από τον ξένο Τύπο- έντονη κριτική μετά το "ναυάγιο" με την πώληση της ΔΕΠΑ, ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίστηκε τότε να στηρίζει τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑΙΠΕΔ
Η απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωσή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση χαρακτηρίζοντας το ΤΑΙΠΕΔ ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.
«Πρόκειται για ένα εργαλείο της Τρόικα, εκτροφείο διαφθοράς και διαπλοκής, που επιχειρεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που έχει να δει η Ευρώπη από την εποχή της Ανατολικής Γερμανίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπόθεση Σταυρίδη, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αποτελεί παρά την πρώτη, καθαρή ομολογία της βρόμικης σχέσης μεταξύ της μνημονιακής κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ευθύνες αυτών που διόρισαν τον κ. Σταυρίδη είναι τεράστιες και δεν σβήνονται από την παραίτησή του».
Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επανειλημμένα στη Βουλή τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ επεσήμανε τις κατάφωρα αντισυνταγματικές διαδικασίες λειτουργίας του, καθώς και την πλήρη απουσία κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου, η κυβέρνηση μας κατηγορούσε ως ψεύτες και λαϊκιστές. Τελικά, σημειώνει, «οι σοβαροί «μεταρρυθμιστές» είναι εκείνοι που ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα των επιχειρηματιών αφού πρώτα έχουν υπογράψει το ξεπούλημα της πιο κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης έναντι πινακίου φακής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, απευθύνει προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι «όσοι έχουν προβεί σε πράξεις που επιβαρύνουν το δημόσιο θα λογοδοτήσουν αναδρομικά στη δικαιοσύνη, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει καμία διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που στρέφεται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».
Καταλήγοντας, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι από την εκποίησή της, από τη στήριξη των δημόσιων επιχειρήσεων, την εξυγίανση και την ανασυγκρότησή τους, την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκγλου, ο οποίος προχώρησε στην εξής δήλωση: «Η Κυβέρνηση ενεργεί πάντα με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προχωρήσει καμία από τις αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία μας και γι' αυτό καταφεύγει στη γνωστή του μέθοδο των απειλών στους επενδυτές».
Το πινγκ πονγκ των ανακοινώσεων και των δηλώσεων έκλεισε με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά στον κ. Κεδίκογλου. «Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση είναι αυτά των δανειστών, καθώς και της εγχώριας διαπλοκής. Αν κάποιοι αισθάνονται απειλή από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνοι που ξεπουλάνε όσο όσο την περιουσία του ελληνικού λαού και μια μέρα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για τα μνημονιακά τους εγκλήματα. Τους υποσχόμαστε ότι δεν θα τους διαψεύσουμε».
ΟΙ ΑΝΕΛ
Στο θέμα της αποπομπής του Στέλιου Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.
«Αυτά που επισημαίναμε και καταγγείλαμε εδώ και ένα χρόνο έρχεται να επιβεβαιώσει η πραγματικότητα, πίσω από την οποία τρέχουν ασθμαίνοντας και αγκομαχώντας ο κ. Σαμαράς και οι Υπουργοί του, προσπαθώντας με σπασμωδικές κινήσεις να καλύψουν τα αδικαιολόγητα. Αυτούς του 'τζαμπατζήδες' τους δέχεται το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο πιστεύει ότι με παραιτήσεις θα διαγραφούν οι όποιες ποινικές ή άλλες ευθύνες φέρουν, όσοι χαρίζουν δημόσια περιουσία για μικρά ή μεγάλα 'δωρεάν' ταξίδια, προσφορά των αγοραστών» δήλωσε, επισημαίνοντας:
«Σήμερα, αποδείχθηκε περίτρανα ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι καταγγελίες μας για ανεπάρκεια, κακοδιοίκηση, διαπλοκή και διαφθορά σε ότι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει όλες τις ενέργειες του μέχρι πρότινος Προέδρου και να αποδώσει πλήρη διαφάνεια».
Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
 Ανεβάζει τις αντιπολιτευτικές στροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο κατά της κυβέρνησης αναφορικά με την αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε λάθος πορεία.
«Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Στραβά αρμενίζουν» σχολίασε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είχε πάγιο προβληματισμό για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις.
Παράλληλα, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου σχολίασαν πως αυτή ήταν η δεύτερη παραίτηση προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από αυτή του Τάκη Αθανασόπουλου.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Στην αποπομπή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη, με αφορμή την πτήση του τελευταίου με το ιδιωτικό τζετ του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, αναφέρεται με ρεπορτάζ της μερίδα του γερμανικού Τύπου.
«Η Ελλάδα απολύει εκ νέου τον πρόεδρο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων» σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.
Για «σκάνδαλο της δωρεάν πτήσης» κάνει λόγο το Spiegel Online, εκτιμώντας ότι η υπόθεση αποτελεί «νέο πισωγύρισμα για τα σχέδια εξυγίανσης της κυβέρνησης στην Αθήνα».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass